Recension BusyCal för iOS

BusyCal är en kalender app för macOS och iOS. Appen är utvecklad av BusyMac och jag har hört mycket gott om Mac-versionen.

Inledning

Det jag var på jakt efter var en app som visade både min kalender och mina att-göra uppgifter samtidigt. Det finns ett fåtal appar med denna funktion, men de jag har testat tidigare hade ofta någon begränsning. Med detta i bagaget bestämde jag mig för att testa BusyCal på iOS.

Kalenderfunktioner

BusyCal är en otroligt kraftfull app med många funktioner. Den har stöd för många olika vyer som lista, dag, vecka och månad. Förutom händelser och uppgifter visas även väder och månfas.

Månadsvy

I månadsvyn kan du visa 2-8 veckor genom att dra ihop eller isär dina fingrar på skärmen. Vill du få bättre översikt av en specifik dag kan du knacka på den. Då expanderar den och visar en listvy i full bredd med alla händelser. För att få plats puttar den ner efterkommande veckor. Detta är min absoluta favoritfunktion i alla kalenderappar jag provat.

Veckovy

Veckovyn kan visa 2-7 dagar med samma teknik som månadsvyn. Veckovy fungerar i både stående och liggande läge, vilket är ganska ovanligt.

List och dagvy

Listvy visar alla dina händelser och uppgifter i en löpande lista med en avskiljare för varje dag. Även om jag gillar månadsvyn använder jag dagsvy mest. Här visas dina händelser som block med en tidsremsa på sidan, överst har du en avskiljare för heldagshändelser. Nyp och dra isär för att zooma in och ut i tidsremsan. En smart funktion är att du själv kan bestämma hur stor plats heldagshändelser ska ta. Detta görs genom att flytta avskiljaren upp eller ner.

Uppgifter

BusyCal använder sig av Apples Påminnelser för att hantera och synkronisera uppgifter. De visas i kalendern den tid eller dag de förfaller. Om en uppgift inte färdigställs flyttas den med till nästkommande dag. Uppgifter med förfallotid visad som heldag när de flyttas. Det finns också en egen flik för uppgifter som gör det lättare att hantera och redigera. Här visad de som en lista och kan sorteras på förfallodag, prioritet, titel, lista,etikett eller manuellt. Här är enda platsen i BusyCal som du kan se dina odaterade uppgifter.

Övriga funktioner

BusyCal fungerar med iCloud, Google, Office 365 och exchange. Appen har också stöd för andra CalDav-servrar som Fruux, Kerio och Zimba. Vill du kategorisera dina händelser eller uppgifter kan du använda dig av etiketter. En händelse kan ha flera etiketter, vilket gör det lätt att söka och filtrera. När du söker i BusyCal letar den i titel, plats, anteckningar samt etiketter. Resultatet visas i en lista.

När du skapar händelser och uppgifter kan du använda dig av vanligt språk (på engelska). Det är en smidig funktion som jag saknar i Apples kalender.

Min utvärdering

BusyCal är en av de bästa kalender-appar jag provat på iOS. Men jag har ändå några saker att anmärka på.

När man skapar återkommande uppgifter är det begränsat med alternativ för när den ska repeteras. Appen har stöd för många olika varianter men det måsta sättas i BusyCal för Mac eller annan app.

Alla uppgifter visad som entimmes händelser i kalendern och tar onödigt mycket plats. Hade varit bra med en inställning för att kunna välja kortare tid.

Uppgifter som automatiskt flyttas till nästa dag saknar indikering på att de är förfallna. Önskar också en bättre hantering av listor för att-göra uppgifter.

BusyCal är en universell app så den fungerar på både iPhone och iPad. Dock utnyttjar den det större utrymmet på iPad dåligt. Det känns mer som en förstorad iPhone-app. BusyCal synkar inte inställningar mellan dina enheter och saknar en widget.

Det känns inte som en egen app utan som ett komplement till Mac-versionen. Jag skulle hellre se en komplett app med ett högre pris.

BusyCal – Calendar, Reminders & To Dos är en app som finns att hämta på App Store [50,00 kr]