Day One 2 är Början På Något Nytt

Jag har under lång tid och i varierande utsträckning använt mig av Day One. Nyligen släpptes Day One 2 och den bjuder på många bra nyheter.

Day One 2 banner

Inledning

Day One är en app för att skriva ner anteckningar, journaler eller dagbok. Appen släppts 2011 och har sedan dess laddats ner miljontals gånger samt vunnit flera priser. I och med lanseringen av Day One 2 har den tidigare versionen av Day One döps om till Day One Classic. Den kommer att fortsätta fungera och underhållas, och är även kompatibelt med Day One 2 om du använder Day One Sync. Day One 2 finns till både Mac och iOS, men denna recension fokuserar på versionen till iOS.

Nya funktioner

På ett sätt har Day One inte ändrat sig alls. Trots den nya designen känner man mestadels igen sig. Kvar finns också populära funktioner som automatisk metadata (plats, väder, stegräknare och musik), sökning, etiketter samt lösenordskod med stöd för Touch ID. Förutom det nya utseendet så är appen omskriven från grunden. Jag upplever att den känns både snabbare och fräschare. Men man har inte bara nöjt sig med detta utan presenterar även flera nya funktioner.

Day One 2 utseende

Du kan nu ha upp till 10 bilder i samma inlägg och det är den funktioner som har varit mest efterfrågad. En annan välkommen nyhet är att du nu kan dela upp dina inlägg i olika journaler. Du kan välja om du vill se alla inlägg eller bara de från en specifik journal. För mig är detta de två största nyheterna som öppnar upp för nya användningsområden. Men det är fortfarande för tidigt att säga vilka dessa är för mig.

Kartöversikten har kommit på iOS, en funktion som tidigare bara fanns till Mac. Day One Sync som är deras tjänst för att synkronisera har även den uppdaterats till version 2 och är det enda alternativet i Day One 21. En annan funktion som jag hade stor nytta av när jag organiserade mina inlägg i olika journaler var att man numera kan markera flera inlägg och flytta eller lägga på etiketter.

Day One 2 karta, kalender och bilder

De har även uppdaterat sitt URL-schema och du kan bl.a lägg till etiketter och välja vilken journal det ska hamna i.

Sammanfattning

Jag hade tröttnat lite på Day One och använde det mestadels för att föra olika automatiserade loggar. Men det nya och uppfräschade utseendet gör att jag åter blivit sugen på att börja skriva i appen. Dessutom har jag nyligen flyttat min Movie Diary till Airtable och fungerar på att använda Day One mer som en dagbok. Men det har varit en tuff start med krascher och konstiga buggar. Trots att appen släpptes för drygt 2 veckor sen har det redan kommit 2 uppdateringar. Jag har ändå förtroende för Bloom som ligger bakom Day One och de har också utlovat nya funktioner i ett senare skede.

Day One 2 säljs fortfarande till introduktionspris som är 50% av ordinarie. Detta gäller både Mac och iOS versionen.

Day One 2 Journal + Notes + Diary är en universal-app som finns att hämta på App Store [50 kr]


  1. I tidigare versionen kunde du också välja mellan i Cloud och Dropbox