Day One 2, en plats för mer än bara tankar

I förra veckan släpptes Day One 2 som är en uppföljare till den populära appen Day One, som kan användas för anteckningar och dagbok. De stora nyheterna i version 2 är att det numera går att lägga till flera bilder till varje inlägg samt att den nu stödjer flera dagböcker.

Den mest intressanta nyheten i min mening är stödet för flera dagböcker. Detta är något jag har funderat på länge då jag tidigare fått skilja olika inlägg med hjälp av taggar. Med stöd för flera dagböcker tycker jag att användningsområdet för Day One breddats ytterligare. Jag använde tidigare Evernote för en hel del anteckningar och att logga olika saker. Men efter att flyttat från Evernote ser jag att Day One 2 kan hjälpa mig med en del av dessa anteckningar och loggar.

Feber- och medicinlogg med Launch Center Pro

Så här i influensatider kan det komma till pass att logga feber och mediciner i en sjukdagbok, något jag själv haft nytta av när jag pratat med barnens läkare vid besök på vårdcentralen. Day One 2 har som sin föregångare ett bra stöd för url-schema och det är enkelt att skapa en åtgärd i Launch Center Pro eller Drafts för att lägga till ett inlägg i Day One. Så här ser url-åtgärden ut som jag använder i Launch Center Pro. (Ladda ner här):

dayone://post?entry=#%20[prompt:Vem?]%0A%0A[textexpander:ddate]:%20[textexpander:xtid]%0A%0AFeber:%20[prompt-num:Feber]%0A%0AMedicin:%20[prompt:Medicin]&journal=Sjukdagbok

Do2lcp

  1. Ange vem loggningen gäller.
  2. Ange feber.
  3. Ange medicin

Do2

Inlägget skickas till Day One och förutom datan jag skriver in manuellt i Launch Center Pro så har jag valt att lägga till en automatisk datum och tidstämpel med hjälp av Launch Center Pros stöd för Textexpander, detta för att få en exakt tid även i texten.

Underhållsdagbok

Något som jag tycker är ganska smidigt att ha till hands är en dagbok och anteckningar över underhåll som jag kontinuerligt utför vad gäller huset, maskiner, apparater och bilar. Det kan till exempel vara när jag senast bytte olja på gräsklipparen eller när vi servade bilen bara för att nämna några saker. Detta tycker jag är till stor hjälp för då finns all information på ett och samma ställe. Då behöver jag inte kolla i serviceboken eller bland kvitton för att se när vi köpte och bytte filter till avfuktaren senast, det är bara att öppna Day One.

Övriga loggar

Förutom ovan nämnda dagböcker har jag ett par som är rena loggar där jag bara loggar och betygsätter olika saker som jag konsumerar, drycker, filmer och tv-serier samt en träningslogg där jag loggar mina träningspass för att motivera mig till att motionera mer. Jag brukar även avsluta dagen med en summering som jag gör i Launch Center Pro. Det är en enkel summering där jag besvarar två frågor; ”Vad har jag åstadkommit idag?” och ”Vad är jag tacksam för?”. Alla dessa loggar har jag tidigare separerat med taggar men överväger nu att flytta även dessa till varsin dagbok.

Trots att jag utökat mitt användande med Day One 2 så är det också väldigt trevlig att öppna appen och bara skriva ner sina tankar för att bearbeta dagen och rensa hjärnan. Jag hoppas att ni kan inspireras av mitt sätt att använda Day One 2 och har ni idéer på fler bra användningsområden tipsa mig gärna på Twitter.

Day One 2 Journal + Notes + Diary är en universal-app som finns att hämta på App Store [50 kr]