Spara Bensin och Miljön Med Jerrycan

Jerrycan är en app för att mäta bränsleförbrukning och körsträcka. Appen visar hur din körningstil påverkar dina bensinkostnaden samt miljön och hjälper dig på så sätt minska både kostnad och miljöpåverkan.

Jerrycan banner

Inledning

Jag vill börja med att klargöra att jag inte har någon bil och kör väldigt sällan. Men appen kommer med ett bra demoläge som gjort att jag kunnat testa appen. Jerrycan är skapad av två killar från Ukraina med en tro på att minska bränsleslöseriet. Genom att ge kunskap om hur mycket din bil verkligen drar och ge tips på hur du kan minska förbrukning genom att ändra din körstil. Det tog över 2 år att få appen klar och över 800 personer var inblandade.

Lägga till en bil

För att använda appen behöver du först lägga till vilken bil och årsmodell du har. Här krävs det har du har full koll på din bil och lite tålamod 1, det är väldigt många val att göra innan du är klar. Fördelen med att göra alla stegen är att appen har full koll på din bil och dess förbrukning. Detta är en förutsättning för att kunna jämföra din förbrukning med biltillverkarens data.

Alla steg för att lägga till en bil

Nyckelfunktioner

De funktioner som enligt utvecklarna är nyckelfunktioner och där appen skiljer sig mest från liknade appar är

  • Visar den verkliga bränsleförbrukningen, liter/km och körsträcka för stads- och motorvägskörning

  • Visar den riktiga kostnaden per km och hur mycket du spenderat på bränsle dagligen, månadsvis, årsvis

  • Visar påverkningen på miljön genom antal träd du räddat eller hur mycket olja du slösat

  • Hjälper dig att köra bränsle-effektivt för att minska dina utgifter och utsläpp

Andra funktioner

Appen består av 8 kategorier som du bläddrar mellan genom att svepa. Först ser du en överblick och efter det följer effektivitet, distans, bränsle, kostnad, miljöbesparingar, oljeslöseri och nätverk. Det finns också ett plustecken för att lägga till när du tankar och en hamburgemeny för att se en tidslinje med händelser.

Kategorierna i Jerrycan

Detta ger en otroligt bra överblick som är snyggt gjord. Jag gillar designen på alla diagram, grafer och ikoner. Dessutom går det snabbt att bläddra och visar då små trevliga animationer. Du kan aktivera påminnelser för att fylla i när du tankar. Detta görs genom att kolla din platsinformation i bakgrunden och skicka en påminnelse när du befinner dig vid en bensinstation. För att fylla i din data vid tankning dra du i några sliders för att ändra kilometer mätaren, pris på bensin och antal liter. Längst ner ser du kostnaden och det finns också en ruta för fulltank. När du är klar får du även fylla i hur mycket av körsträckan som var motorväg respektive stadskörning.

Vy för att fylla på vid tankning

Sammanfattning

Jerrycan är en välgjord och detaljrik app för den som vill ha full koll på sin körsträcka, bränsleförbrukning, bränslekostnad samt miljöpåverkan. Trots att det är en bra app är det några val som jag inte gillar. För det första så avfyras påminnelser alldeles för snabbt. Detta resulterade i att jag fick påminnelser när jag gick i närheten av en station eller åkte långsamt förbi med bussen. För det andra så gillar jag inte alls valet av att bara ha slider när man lägger till vid tankning. Har du kört långt och tankar mycket så blir det ett väldans scrollande som både är tidskrävande och störigt. Här skulle jag viljat ha möjligheten att knacka på ett värde och fylla i manuellt.

Appen säljs just nu till ett introduktionspris på 30 kr, ordinarie pris är 65 kr.

Jerrycan – Fuel, MPG and Mileage Tracker. Reduce Fuel Expenses, Improve Eco-driving Skills. är en iPhone-app som finns att hämta på App Store [30 kr]


  1. Eftersom jag inte har egen bil kan det hända att jag upplever detta moment besvärligare än en bilägare.