Hur Jag Använder Taskmator Med Fantastical och Drafts

När jag skrev om uppdateringar av Taskmator utlovade jag ett mer ingående inlägg på hur jag använder Taskmator med Fantastical. För att göra det hela komplett slänger jag också in Drafts.

Taskmator, Drafts och Fantastical

Inledning

Jag har under lång tid använt 2do för att hålla reda på det jag ska göra. Men märkte att jag la mer tid på att ordna och fixa mina uppgifter än att utföra dem. I samma veva började jag använda TaskPaper på jobbet för att hålla det helt separat från mina privata uppgifter. Ganska snart hittade jag Taskmator och började även flytta över uppgifter för Appleyra. Ju mer jag använde Taskmator desto mer insåg jag att jag hade dåligt översikt på mina uppgifter i 2do. Detta beror mycket på att jag är en samlare och har mycket fler uppgifter än vad jag någonsin kommer göra. Jag gillar också att blanda rena att-göra-listor med listor på filmer eller böcker jag vill se/läsa. Friheten med rentext gav mig en bättre överblick och jag känner att jag har bättre koll nu.

Flytten

Jag fick också möjligheten att vara beta-testare för Taskmator och på så sätt var med och påverka. När Amit introducerade integreringen med Påminnelser såg jag direkt nya möjligheter. Jag flyttade då över alla mina uppgifter till Taskmator och sparade de i olika filer beroende på ansvarsområde, hemma, jobbet, Appleyra osv. Något som det inte finns stöd för i Taskmator är återkommande uppgifter så jag fortsatte att använda 2Do till dessa. Nu hade jag istället tre appar för att få koll på dagen, Taskmator och 2Do för uppgifter och Fantastical för kalendern. Då insåg jag att även Fantastical har stöd för påminnelser och eftersom jag använder Apples Påminnelser för synkronisering av mina uppgifter var det inga problem att byta. Nu använder jag mig nu uteslutande av Taskmator och Fantastical.

Drafts till Dropbox

Nya idéer

För mig är det viktigt att snabbt kunna skriva ner när jag kommer på nya idéer eller uppgifter. Den bästa appen för det är Drafts som är redo att ta emot information direkt när den öppnas. Där har jag skapat en åtgärd som lägger texten överst i det dokument jag väljer. Taskmator har stöd för URL-schema men för att slippa hoppa till appen varje gång använder jag mig av Drafts inbyggda möjlighet att kommunicera med Dropbox. Först körs ett script som lägger till - före texten, detta gör att de tolkas som uppgifter och inte anteckningar i Taskmator. Efter det får jag upp en meny där jag väljer fil och sen skickas informationen i bakgrunden till filen i Dropbox. Ibland skriver jag bara ner uppgifter och går igenom inkorgen i Drafts varje morgon.

Filer i Taskmator

Taskmator

Det system jag använder i Taskmator är baserat på en artikelserie av Gabe på Macdrifter. Som jag nämnde tidigare har jag en fil för varje ansvarsområde och mina privata filer heter tpHem, tpAppleyra, tpBooksoch tpNågondag. Varje fil innehåller flera projekt och ibland underprojekt och underuppgifter. På jobbet använder jag etiketter för förfallodag, startdag och personer, men hemma och för Appleyra använder jag nästan uteslutande alarm. Varje morgon har jag en påminnelse i Due som startar ett arbetsflöde i Workflow där jag arbetar mig igenom Mail, Drafts, tpHem, tpAppleyra och Fantastical 1. När jag kommer till Taskmator flyttar jag först de uppgifter som ligger överst till rätt projekt, arkiverar det som är klart och bestämmer vad som ska göras idag. De uppgifter som blir utvalda sätter jag ett alarm på så de dyker upp i Fantastical. Uppgifter med alarm i Taskmator tolkas som förfallodag i Fantastical och dyker upp tillsammans med mina händelser i kalendern. Detta gör att jag får en tydlig överblick på dagen. Här har jag 3 standardtider som jag alltid väljer, 15:00, 17:00 eller 20:00.2Det representerar för mig, efter jobbet, eftermiddagen och kvällen. För att göra det så smidigt som möjligt har jag ställt in så jag bara behöver svepa åt vänster på uppgiften för att få upp datumväljaren. En gång i veckan har jag en veckogenomgång där jag går igenom alla filer i Taskmator. Då arkiverar 3jag det som är klart, planerar i större drag och kollar så inget faller mellan stolarna. Den första söndagen i varje månad går jag igenom min tpNågondag och kollar om det är något som kan lyftas in.

Länkar till apparna

Drafts 4 – Quickly Capture Notes, Share Anywhere! är en universal-app som finns att hämta på App Store [109 kr]

Taskmator – TaskPaper Client, Reminders, Task, To-Do List, Outliner in PlainText är en universal-app som finns att hämta på App Store [50 kr]

Fantastical 2 for iPhone – Calendar and Reminders är en iPhone-app som finns att hämta på App Store [55 kr]

Fantastical 2 for iPad – Calendar and Reminders [109 kr]


  1. Själva processen och hur jag gjort det är en artikel i sig som kommer vid ett senare tillfälle. 
  2. Önskar att man kunde ha förinställda tider i Taskamtor men tills dess får jag snurra på hjulet för att välja tid. 
  3. Jag använder även Editorial för att flytta arkiverade uppgifter till en egen fil. Detta för att hålla listan så ren och överskådlig som möjligt.