Automatisering Av Matlista

Jag gillar att automatisera uppgifter som är tråkiga men nödvändiga att göra. Jag har tidigare skrivit om hur jag bokar tvättid och nu har turen kommit till matlistan.

Drafts, Workflow och OneList

Inledning

Vi har under en lång tid delat på uppgiften att göra matlista och planera veckomatsedel. Men eftersom det oftast är jag som handlar så har jag ansvar för den slutgiltiga listan. De gånger min sambo skriver listan så skickar hon den via sms. Men för att jag inte ska glömma att köpa något måste jag kryssa av varor när de är placerade i korgen. Vilket i sin tur leder till att jag måste flytta listan från sms till en app där jag kan kryssa av. Jag har bl.a provat Påminnelser, Clear, 2Do och Upword Notes. Just nu använder jag Drafts 4, Workflow, Påminnelser och OneList.

Drafts

När jag skriver själv är det ganska lätt att få över den till Påminnelser genom att skriva i Drafts och sen skicka till rätt lista i Påminnelser. För att göra det använder jag mig av denna åtgärd. Den lägger till varje rad som en egen uppgift i en lista som jag specificerat. För att det ska bli ännu smidigare har jag lagt åtgärden som en genväg i den utökade raden ovanför tangentbordet.

Workflow

När jag får inköpslistan på sms är det antingen en lång lista med ny rad för varje vara eller så är varorna separerade med kommatecken. Jag kopierar meddelandet och startar ett arbetsflöde i Workflow.

Matlista i Workflow

Kommatecken

Det börjar med att hämta Clipboard och spara den i variabel Text. Sen får jag en meny där jag väljer om listan ska delas vid komman eller ny rad. Listorna med kommatecken är korta och innehåller inte någon annan text. Däremot har de långa listor oftast text i början. Om jag väljer komma hämtas Textoch delas med Split Text vid kommatecken och skapar en lista. Den lagras sen i en variabel jag kallar list.

Lång lista

Eftersom dessa ibland innehåller text så börjar det med en Ask for Input där jag specificerar hur många rader jag vill ta bort. Antalet lagras i Remove som följs av en If och en Repeat. Där antal repetitioner är Removeså länge det värdet är större än 0. Sen hämtas Text och tar bort raderna med ett Regular Expression. Det görs i en Replace Text med följande RegEx (?m)(A.*n)|(A.*$)1 och lagras sen åter i Textoch avslutar If. Sen hämtas åter Text(som nu bara innehåller matvaror) och delas med Split Text vid ny rad och sparas i list.

RegEx och Påminnelser

Spara i Påminnelser

Oavsett vilket jag valde i menyn har jag nu alla matvaror sparade i variabel list. Den hämtas och följs av en Repeat with Each. Nu använder jag Add New Reminder med Repeat Item som titel och Matlista som lista. När jag väl handlar så använder jag OneList för att enkelt komma åt listan.

Avslutning

Workflow har blivit en stor del i mitt automatiserande på iOS men är svårt att förklara för någon som inte testat det. Ni som har använt Workflow hänger säker med någorlunda. Här är mitt arbetsflöde Matlista som ni kan ladda ner och kika på. Är det något du undrar över så kan du kontakta mig via Twitter antingen @appleyra eller @gustaphzon.

Workflow: Powerful Automation Made Simple är en universal-app som finns att hämta på App Store [40 kr]


  1. Jag förstår ännu inte Regular Expressions helt utan denna delen är modifierad efter ett arbetsflöde av Stephen Millard som skriver om Workflow på Thought Asylum. Här är länk till arbetsflödet jag utgick ifrån Example – Text [Remove ‘N’ Lines]