Spara Speciella Stunder Med Momento

Momento är en app för att spara personliga och speciella tillfällen. Den kan också hämta uppdateringar från sociala media som gör att den håller sig uppdaterad även om du inte skriver något.

Momento 3 Hero

Inledning

Momento är skapat av d3i som också gjort bl.a Stache, som jag använder för att spara bokmärken. Den tidigare versionen finns fortfarande kvar i App Store men uppdateras inte mer och kallas Momento Classic.

Funktioner

Momento är fullspäckad med smarta funktioner och snygg design som gör den väldigt rolig att använda. För att skapa ett nytt tillfälle knackar du på det stora plusset i mitten, där kan du välja att skriva in text, lägga till plats, bilder, personer eller etiketter. Du kan lägga till flera etiketter och bilder på samma tillfälle. Momento har fullt stöd för de senaste funktionerna i bilder appen och iCloud bildbibliotek. Det gör att du får tillgång till alla album, så väl de du skapat själv, delade album och smarta album som skapas automatisk i iOS 9. Bilderna visas i ett överskådligt rutnät uppdelat efter dagar. Tyvärr så laddas bilderna inte upp utan länkas bara i appen. Detta kräver att du har kvar bilden på telefonen för att den ska visas i Momento.

Tidslinjen i Momento

Tidslinjen

Alla dina tillfällen visas i en tidslinje. Du kan välja att dela upp tidslinjen i dagar, månader eller år. Det finns också en smart funktion som heter Idag, den visar alla tillfällen på dagens datum från tidigare år. Det finns också ett förstoringsglas för att söka. När du är inne på ett tillfälle kan du enkelt dela genom att knacka på de tre punkterna som finns till höger ovanför. De tjänster som stöds här är Facebook, Twitter och Instagram. Här kan du också skapa ett nytt tillfälle eller lägga till nuvarande i en händelse.

Händelser

Händelser är ett sätt att samla flera tillfällen på samma plats. Förutom att lägga till manuellt som jag nämnde tidigare kan du välja att skapa en händelse mellan specifika datum. Du kan välja hela dagarna eller bara mellan vissa tider på dagen.

Feed

Förutom att själv lägga till information kan du koppla på olika flöden från sociala medier. De tjänster som stöds är i nuläget:

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Swarm
  • Moves
  • Uber

Allt som postas på någon av dessa platser importeras automatisk och blir en del av din tidslinje. Den importerar även hashtags från Twitter och sparar det som etiketter.

Utforska och flöden i Momento

Utforska

För att lättare hitta bland dina tillfällen så kan du använda dig av utforska och bläddra på personer, platser eller etiketter.

Inställningar

Under inställningarna kan du aktivera påminnelser, ställa in kod för att låsa appen samt aktivera backup till iCloud.

Sammanfattning

Momento är en riktigt bra app som är snygg och kul att använda, men den har även vissa brister. I nuläget saknas det en iPad app, något som utvecklarna sagt att det jobbar på. I samband med den så kommer det även att fungera med synkronisering mellan enheter. Att de valt att bara länka till bilderna för att spara plats i iCloud tycker jag är olyckligt och kan leda till många missförstånd. Dessutom saknar jag en extension för att lägga till bilder eller text från andra appar. Det finns stöd för URL-schema men jag hade önskat att det kunde göra mer. Värt att nämna är att det är en tidig version så det finns mycket tid till förbättring. Jag tycker ända att appen är bra och värd att rekommendera för de som har behov av en snygg och lättanvänd app för att spara de speciella stunder som uppstår i livet.

Momento — Diary / Journal är en iPhone-app som finns att hämta på App Store [30 kr]