Vegourmet för iOS

Vegourmet är ett samarbete mellan app-utvecklarna Filibaba och tidningen Vegourmet.

Vegourmet banner

Inledning

Vegourmet är ett matmagasin som kommer med nytt nummer varje månad. Deras fokus ligger på vegetariska maträtter med äkta råvaror. Varje nummer innehåller över 70 inspirerande recept. Appen innehåller i nuläget över 100 recept och är det bästa som tidigare visat i tidningen. Det kommer även att fyllas på med flera recept i framtiden.

Skillnaden är att vi har helt och hållet har fokus på vegansk och vegetarisk mat i våra appar så vi har en ännu tydligare nisch. Sedan satsar vi på kvalitet framför kvantitet genom ett bra format och goda recept 1

Översikt

Recepten är uppdelade i kategorier och visas genom ett stort rutnät. Rutnätet fungerar också som ett bildspel där bilderna som representerar de olika kategorierna byts ut. När du går in i en kategori möts du av ett nytt rutnät med rätterna i den kategorin. Det ger en bra översikt och att bilderna byts ut och inte har samma storlek gör det hela mer intressant och lockande.

Sök

Sökfunktionen är briljant och du kan söka på både namn och ingredienser. Men den funktion jag gillar mest är möjligheten att söka på olika typer av rätter. När du är i sökfältet dyker en extra rad med symboler upp ovanför tangentbordet. Det är från vänster Vegan, Raw, Glutenfritt och frysbar. Du kan kombinera hur du vill med flera typer av mat och egna sökord. Det gör att du enkelt hittar något som passar. Resultatet presenteras i en lista med bild, namn, tid att laga och symbolerna.

Vegourmet UI

Recept

Väl inne på ett recept så möts du av en stor bild. På de rätter som är varma så kommer det en diskret rök från bilden. Över bilden är det ikoner för att lägga till som favorit och dela. När du delar så kommer det med en länk till receptet på en webbsida, så du kan dela till de om inte har appen installerad. Under bilden är namnet på rätten och under den syns samma symboler som man kan välja vid sökning. Genom att knacka på ikonerna får du en kort förklaring. På iPad är det två kolumner med ingredienser till vänster och instruktionerna till höger. På iPhone ser du instruktionerna och kan svepa in ingredienserna från höger. I övre hörnet på ingredienserna finns en knapp för att enkelt lägga till de i en lista i Påminnelser. Men tillskillnad från appar jag testat tidigare som bara lägger in det i din förvalda lista så skapar Vegourmet en egen lista med ingredienserna, namnet på listan är samma som maträtten. Detta gör det väldigt enkelt att göra samma maträtt flera gånger. När jag lagar mat har jag ibland svårt att komma ihåg vart jag befinner mig i receptet, detta löser appen med ett svep. Genom att svepa från vänster på instruktionerna så blir texten grå och du ser vilka moment du är klar med. Alla tider som finns i instruktionerna är länkar och genom att knacka på de så får du upp en förinställd äggklocka.

Sammanfattning

För mig som vegetarian värmer det att se en satsning på vegetariska recept av hög kvalitet. Det märks att skaparna har en stor kärlek till mat. De noga utvalda recepten med bra råvaror och fantastiska bilder samt den enastående implementering av recepten i appen gör detta till en makalös upplevelse. Jag har redan hittat ett flertal recept som gör att det vattnas i munnen. Hela appen känns smaklig och det kommer lagas mycket god mat hemma under hösten.

Vegourmet är en universal-app som finns att hämta på App Store [29 kr]2


  1. “Breakit – Grönt ljus för grön receptapp – tar upp kampen med kokböckerna” 
  2. Priset gäller i skrivande stund och kan ändras av utvecklaren 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s