Recension av Anteckningsblock+ för iPad

Anteckningsbok+ är en app för att skriva anteckningar, rita eller skissa på din iPad. Du kan använda dig av olika pennor, former eller skriva in text med tangentbordet.

Anteckningsblock+

Inledning

Jag har länge försökt att använda mig av en anteckningsbok för att ta anteckningar. Men efter att ha kämpat med det i flera år insåg jag att jag inte är en papperskille utan föredrar att göra mina anteckningar digitalt. Det mesta jag antecknar gör jag i Drafts, men ibland så vill jag ha lite större möjligheter än att bara skriva in text. Jag började därför att leta efter en app som kunde ersätta en analog bok och samtidigt utnyttjade de möjligheterna som finns när man jobbar digitalt. Jag fastnade då för Anteckningsbok+ som är gjord av Apalon Apps. För er som känner igen namnet kan det bero på att jag tidigare har recenserat deras app Väderradar.

Utseende

Appen består av två huvudområden, ett där du har en översikt av dina anteckningsböcker och ett där du skriver i din anteckningsbok. Upplägget påminner väldigt mycket om Apples appar Pages och Numbers. Du kan sortera, slå ihop, radera, dela, söka eller låsa en anteckningsbok på översiktssidan. Det är också där du skapar nya anteckningsböcker. När du skapar en ny bok väljer du om den ska vara stående eller liggande samt en mall (mer om detta senare).

Funktioner

När du skapat din anteckningsbok öppnas den på första sidan och du får en rad överst med olika verktyg. Längst ner är en liten hand du kan knacka på för att få upp stödyta för handleden. I verktygsraden har du följande verktyg från vänster till höger:

 • Hem (tillbaka till översikt)
 • Organisera sidor
 • Ångra
 • Gör om
 • Pennor
 • Suddgummin
 • Former
 • Textruta
 • Bild
 • Klippa ut
 • Inställningar

Penna, sudd och former kan du knacka en gång till på efter de är valda för att få upp olika alternativ. På pennan kan du välja mellan vanlig penna eller markeringspenna. Du kan även välja färg och tjocklek på pennan. På suddet kan du välja tre olika storlekar eller rensa allt. De former som finns är pil, streck, triangel, cirkel och kvadrat. Bilder kan bara hämtas från dina bilder och har inte stöd för iCloud Drive eller andra molntjänster. Om du väljer någon av formerna kan du göra ändringar på storleken eller rotera genom att dra i någon av punkterna som kommer upp. Det finns även alternativ för att byta färg, fylla i den samt välja opacitet. När det kommer till textrutor har du liknande alternativ och du kan välja mellan ett tjugotal typsnitt. Klippa ut gör att du kan markera något du ritat och kopiera eller klippa ut det för att flytta. Det finns även stöd för att öppna bilder direkt från bilder-appen via en extension eller öppna en PDF från en annan app. PDF:en lägger sig då som en mall som du kan anteckna på.

Anteckningsblock+ funktioner

Mallar

Det som gjorde att jag fastnade för Anteckningsblock+ var det stora utbudet av olika mallar du kan använda dig av. Mallarna fungerar som olika typer av papper som du har som bakgrund. Det finns mallar för allt man kan tänka sig som veckoplanerare, recept, shoppinglista, noter, fakturor, att-göra-listor, planer till olika sporter för coachning, fotoramar m.m. En personlig favorit är sänka fartyg.

Exportera

Du kan exportera både enstaka sidor eller hela anteckningsböcker. Vill du exportera en sida görs det från inställningarna i verktygsraden. Exportering av hela anteckningsböcker sker via översiktssidan. Du kan välja att dela som bild eller PDF. Det finns alternativ för att skicka mail, spara i bilder, Dropbox, Evernote, iTunes eller öppna i annan app.

Sammanfattning

Det finns mängder av appar för att göra anteckningar beroende på vad man har för behov. Anteckningsbok+ är inte den appen som är mest välgjord och har inte så många olika alternativ när det gäller verktyg. Men det täcker grundbehovet hos de flesta. Det jag gillar minst är att man alltid får en fyrkant när man ska klippa ut något. Jag hade önskat att det fanns en funktion för att klippa ut genom att markera på frihand. Men dessa små nackdelar vägs upp många gånger om av alla mallar som finns. De gör appen mångsidig och jag tycker det är roligt att leka med de olika mallarna. Eftersom jag ville ersätta ett anteckningsblock och inte skissar så mycket så passar Anteckningsblock+ bäst för mina behov. Jag rekommenderar Anteckningsblock+ till de som vill få ut mer av sitt antecknande på iPad då det är en bra allround-app.

Anteckningsbok+ är en iPad-app som finns att hämta på App Store [29 kr]1


 1. Alla priser är i skrivande stund och kan ändras 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s