Utvecklare missnöjda med Mac App Store

Det har under lång tid bubblat bland utvecklare om deras missnöje för Mac App Store. Ofta är det bara korta samtal på Twitter, men ibland skrivs det mer ingående om problemen.

Inledning

Efter att ha följt utvecklare under några år och tagit del av olika peakar och missnöjda kommentarer om Apple och framför allt Mac App Store beslutade jag mig för att skriva en en liten sammanfattning. Det som avgjorde att jag skrev denna var ett mail jag fick i somras angående svenska iBook Store.

Folderol

Redan 2014 skrev Erica Sadun om hur lite det krävdes för att komma på topplistan. I slutet på Januari släppte hon sin app Folderol. Den toppade sin försäljning den 30 januari med 272 nedladdningar den dagen. 180 av dem var i USA och det tog henne till plats 5 i kategorin verktyg och plats 15 av alla appar, i Spanien kom appen som nummer 1. Under den första månaden tjänade hon $922 och kom gjorde att hon kom etta i länder som Chile och Nederländerna. I Belgien, Japan och Sydafrika nådde hon plats 2 samt plats 4 i Portugal och Bulgarien.

To get a sense of scale, several of my free iOS apps have been downloaded millions of time without receiving more than a passing yawn. Admittedly, it’s extremely hard to compare free with paid, but looking at these numbers I was a bit shocked at how little it takes to rank in Mac App Store and what that says about the Mac App Store ecosystem.

Redacted

I maj 2015 skrev Sam Soffes om sin lansering av appen Readacted för Mac. Redan på första dagen hamnade Redacted på topplistan i Mac App Store i USA. Nummer 8 av alla betalappar och nummer 1 i kategorin Grafik. Totalt sålde han 87 appar den dagen och 59 av dem var i USA.

Annan kritik

Men det är inte bara ett problem att det krävs så lite för att komma på topplistan och inte tjäna pengar på sina appar. Craig Hockenberry skrev ett inlägg där han menar att många av de fördelar man har som utvecklare till iOS inte finns för Mac. Till iOS finns det Testflight för att kunna beta testa appen ordentligt och tillgång till statistik. Inget av detta finns till Mac App Store men ändå får de betala samma avgift, 30% av alla intäkter till Apple.

I think the thing that bothers me most about this situation is the inequality. Mac developers aren’t getting the same value from the App Store as their counterparts on iOS. We all pay Apple 30% of our earnings to reach our customers, we should all get the same functionality for that fee.

Steve Harris på Reinvented Software är kritisk till höga avgiften och hans företag går på knäna. Den avgift som han har gett till Apple sedan starten 2011 hade kunnat betala hans hyra i 7 år.

This 30% cut is having a devastating effect on me, particularly since Together, my bestselling app, has predominantly moved to Mac App Store sales for iCloud. Consider the irony that I can’t afford to buy the Apple kit I need to develop and test the apps they’re selling. Taking Feeder off the Mac App Store provides slight relief, but I’m running out of ideas.

iBook Store

Jag har även hört från samma när det gäller iBook Store och ett konkret exempel är Oliver Wettergren som gjort boken Fotografera bättre. Boken var länge gratis och låg då i toppen på svenska böcker med 320 nedladdningar i månaden. Sen en tid tillbaka tar Oliver 25 kr för boken och det ligger i skrivande stund på första plats i kategorin Konst & Underhållning. Vad krävs då för att komma överst på listan? Jo, med bara 8-10 nedladdningar i månaden kniper Oliver första platsen. Boken har alltid haft en topplacering i sin kategori sen han började ta betalt för den. Under korta stunder har den även legat på Top 15 för alla böcker i svenska iBook Store.

Sammanfattning

Det är många utvecklare som lämnat Mac App Store sedan det blev krav på sandboxing. Och det verkar som att fler lämnar på grund av höga avgifter och bristfälliga funktioner. När jag jobbade som butikssäljare för en Apple återförsäljare var det många som inte visste hur man hittade program och hur dessa installerades. När Mac App Store kom kände jag att det kunde vara lösningen för många. Apple tjänar lite extra på sin avgift, utvecklare får lättare att nå ut till eventuella kunder och användare har ett smidigt sätt att installera appar. Men som det ser ut nu är det bara en fruktansvärd röra där det inte går att hitta det man letar efter och de flesta bra appar har lämnat. Jag tycker det är synd att Apple så uppenbart inte bryr sig om Mac App Store och det har lett till att det nu finns två sätt att installera appar på sin Mac, ett krångligt och ett dåligt alternativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s