Varva ner och somna in med Sömnappen

Sömnappen är en svenskutvecklad app som ska hjälpa dig att somna och förbättra din sömnkvalitet.

Inledning

Sömnappen är baserad på vetenskap och som med evidensbaserade metoder hjälper dig att förbättra din sömn. Appen är utvecklad av svenska MindApps som har ett flertal olika mindfulness appar i App Store sen tidigare. MindApps drivs av Martin Wikfalk, Mindfulness instruktör och Yoga lärare samt Magnus Fridh, Yoga lärare och musiker.

Funktioner

Grundfunktionen i appen är mindfulness och avslappningsövningar som på olika sätt ska få dig att slappna av och minska din oro så att du lättare somnar. Appen består av fyra delar som man lätt kommer åt via en meny i nedre kanten.

Sova

Detta är startskärmen och här har du en lista på alla övningarna. De är indelade i fyra kategorier, Sömnlös, Avslappning, Andning och Kroppsscanning. Varje övning har en förklaring och är 2-30 minuter lång. Hittar du övningar du gillar kan du favorisera och sätta alarm. En detalj som jag gillar är att du kan spola i övningarna genom att dra inne i cirkeln. I övre delen har du tillgång till din nedvarvning, dagliga aktivitet och väckarklocka.

Sömnskolan

Sömnskolan är tio sidor information om sömn. Du lär dig bl.a varför vi sover, vad är normal sömn, vad är sömnproblem och hur du kan påverka sömnen.

Sömnplan

Här ställer du in dina sömntider, väckarklocka, nedvarvning och daglig aktivitet. Väckarklockan har 15 olika ljud och du kan ställa in vilka dagar i veckan du vill att den ska ringa. Nedvarvning är ett sätt för att helt enkelt varva ner innan du lägger dig. Du ställer in hur länge innan läggdags den ska börja och vad som ska göras innan du lägger dig. Det finns ett flertal förslag som du kan välja mellan som Stänga av datorn, borsta tänder, logga ut från sociala medier och läsa bok. Skulle inte förslagen passa kan du skapa egna. Daglig aktivitet är olika aktiviteter som du ska göra under dagen. Det kan vara träna, ta pauser, träffa vänner eller göra avslappningsövning. Även här kan du skapa egna och sätta en tid då du blir påmind. De alternativ du väljer i nedvarvning och dagliga aktiviteter har du tillgång till från startskärmen.

Min sömn

Här får du en översikt på hur du sovit och hur mycket du använt appen. För att lägga till sömn knackar du på + och svarar på ett antal frågor, hur länge du sovit, kvalitet på sömn samt hur utvilad du känner dig. Den data du matar in visas i grafer och kan ses på vecka, månad och år.

Achievements

För att ytterligare öka motivationen så finns det achievements. Dessa låser du upp genom att använda appen och göra övningar. Några är lätta att få medan andra tar lång tid att förtjäna.

Det dåliga

Det är mycket jag gillar med sömnappen men tyvärr så har den några stora negativa delar som gör att jag inte använder den så mycket som jag önskar.

  • Alarmet hörs inte när Stör Ej är aktiverat på telefonen.
  • Man får själv ange hur länge man var i sängen och hur många timmar man sov. Något jag har väldigt svårt att uppskatta, jag vet när jag la mig och när jag vaknade men inte när jag somnade. Tycker också det är svårt att bedöma hur utvilad jag är, jag är alltid trött första timmen på morgonen oavsett hur bra jag sovit.
  • Den varken sparar eller hämtar information från Apples hälsa. Eftersom jag har en Jawbone UP så skulle jag vilja använda den datan för att analysera min sömn.

Detta gör att jag inte använder sömnanalys utan bara de olika övningarna.

Sammanfattning

Sömnappen är en blandning av bra övningar, snygg design med några riktiga finesser och en del brister. På grund av de brister som jag påpekat tidigare så använder jag inte appen fullt ut. Appen är i ett tidigt skede i utveckligen och jag hoppas att några av bristerna rättas till i kommande versioner. Appen finns fortfarande kvar på min telefon för jag gillar övningarna. Har jag svårt att komma till ro eller somna så sätter jag på en övning och somnar alltid precis efter eller innan övningen är slut.

Jag har använt Mindfulness Appen och saknade då en övning för att somna och det är precis vad som finns i denna app. Det finns också några övningar som kan göras på dagtid för att minska stress. Men trots de stora bristerna rekommenderar jag ändå appen för övningarna hjälper mig verkligen att somna.

Sömnappen är en iPhone-app som finns att hämta på App Store [29 kr]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s