Sammanfattning av Apple Music

Det har snart gått en vecka sen Apple presenterade Apple Music på den inledande keynoten för WWDC. Jag har här försökt sammanfatta tjänster som fick något av en spretig presentation.

Apple Music

Apple Music är en ganska komplex tjänst som innehåller många olika delar. Några är helt nya medan andra redan finns i andra tjänster som iTunes Radio.

Radio

Apple har valt att utvidga sitt radioutbud både när det gäller innehåll och rent geografiskt. Att man skapar en helt ny radiostation som sänder live går lite emot hur många lyssnar på musik idag. Jag tycker det är en helt fantastisk idé och det beror mycket på att jag är uppvuxen med radio i bakgrunden.

Beats 1

Apple lade stor vikt vid sin nya radiostation Beats 1 som kommer sända live dygnet runt. Sändning sker från London, New York och Los Angeles. De flesta har ju numera vänner runt om i världen som man kommunicerar med via sociala medier. Att kunna lyssna på samma radiostation oavsett vart du befinner dig känns väldigt stark. Jag tror att Beats 1 är en av de största anledningarna att folk väljer tjänsten.

iTunes radio

Denna tjänst har tidigare funnits i utvalda lände rmen utökas nu till de 100+ länder som får tillgång till Apple Music.

Gör egna stationer baserat på en låt

iTunes Radio fungerar på samma sätt som när du skapar en Genius-lista i iTunes. Du väljer en låt som stationen ska baseras på och då skapas en station med relaterade låtar. När du lyssnar kan du finjustera stationen genom att favorisera och skippa låtar. Jag testade detta lite när tjänsten kom i U.S.A och blev förvånad över hur bra mix det var. Nästa alla låtar passade in och det var sällan jag behövde skippa. Helt annat än att lyssna på en egen station i Spotify.

Flera färdiga stationer

Förutom att göra egna stationer finns det många färdiga stationer framtagna av Apple och dess personal. Några av listorna som finns är bl.a:

 • Trending now
 • On the floor
 • Pop hits
 • All-city
 • Workout anthems

Apple Music UI

Min musik

Nästa del är Min musik och den är helt ny. Det är en blandning av din musik och det övriga utbudet. Apple pratade om miljontals spår och det tyder på att de inte lyckats få streamingrättigheter till hela sin katalog i iTunes. Du får också rekommendationer som är speciellt anpassade till dig. Med Discovery kan du ange dina favoritartister, men de kollar också vad du verkligen lyssnar på och använder det i sin beräkning för att hitta flera rekommendationer. Du kan dela dina spellistor på Facebook eller Twitter och det finns ett offline-läge.

Bearbetade spellistor

Här slår sig Apple på bröstet med att de har riktiga människor som skapar listorna. Till skillnad från övriga tjänster som bara baseras på algoritmer. De personer som gör listorna är alla musikexperter och har en stor kärlek till musik. Dessa spellistor var en stor del till att många valde och gillade Beats. Det finns också genrespecifika spellistor där varje genre har ett eget team som tar fram listorna. Dessutom finns det spellistor som är framtagna av webbsidor, tidningar och magazine som har stor kunskap om musik. Några av dessa är:

 • Mojo
 • Shazam
 • DJ Mag
 • Pithfork
 • Q Magazine
 • Rolling stones

Siri

Siri blir smartare med iOS 9 och det visar sig också i Apple Music. Förutom att söka på specifika låtar, artister eller album kan du även ställa lite mer komplicerade frågor som :

 • “Play the top songs from 1982.”
 • “Play more songs like this.”
 • “After this song, play They Want My Soul.”
 • “Add the new Blur album to my library.”

Det återstår dock att se hur bra detta kommer fungera på svenska och svenska låtar.

Connect

Med connect kan följa dina favoritartister och få ett närmare kontakt. Här kan de lägga upp bilder, filmer och ljud. Tanken är att det ska vara för alla artister och att du ska kunna hitta nya och mindre kända. Men det har redan kommit information från flera håll att du måste ange ett skivbolag när du anmäler dig till tjänsten. Återstår att se om det är en bugg i tidigt skede eller om det inte var så fint som det lät.

Apple Music connect

Pris

När Apple Music släpps den 30 juni kommer alla att få en 90 dagars gratis-prova-på-period. Efter det så dras automatisk pengar för kommande månad om du inte avaktiverar automatisk förnyelse på ditt konto i iTunes. Priset blir $9.99 och många tror att det motsvarar 99 kr i Sverige. Skulle de använda sig av samma matris som på App Store så skulle priset bli 95 kr. Något som de inte nämnde på presentationen var att det också finns ett gratis alternativ med tillgång till några få tjänster. Väljer du att avsluta efter testperioden kommer du ändå att ha tillgång till:

 • Beats 1
 • Artistflöden på connect
 • Följa artister på connect

Familjekonto

Priset på $9.99 verkar ha blivit standard för streamingtjänster och är varken oväntat eller förvånande. Det som däremot var en överraskning var priset för familjekonton. För bara $14.99 (149 kr) kan upp till sex personer inom en familj få tillgång till tjänsten. Det innebär att alla får sina egna spellistor och rekommendationer. För att det ska fungera krävs det att du har familjedelning påslagen.

Sammanfattning

Apple Music presenterades som One more thing och gjorde den redan då långa presentationen ännu längre. Jag tycker att det var rätt att presenterar tjänsten vid denna tidpunkt och tillfälle. Men tyvärr så drog det ut på tiden och jag förstod inte tjänsten förrän jag hade läst på lite om den i efterhand. Att man får en så lång tid som 90 dagar att prova tjänster i kombination med att man måste välja att inte fortsätta tror jag leder till att många kommer fortsätta med tjänsten. Dessutom har Apple runt 1 miljard iTunes konton registrerat. Jag tror att Apple Music kommer bli en succé och speciellt i de länder där det inte finns alternativ. Men jag ser inte att Apple blir enda spelaren på marknaden utan tror att Spotify kommer hänga sig kvar ett tag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s