Vad Apple presenterade på WWDC 2015

Det har varit tyst från min sidan sedan WWDC drog igång med Keynoten i måndags kväll. Det har varit mycket att bearbeta och läsa och här kommer en första sammanfattning.

App Store

OS X

Det märktes att OS X inte har högsta prioritet hos Apple. Man körde ganska snabbt igenom nyheterna och det var inte mycket nytt som kom. Här är det som jag tyckte var intressant.

El Capitan

Metal

Under själva presentationen la jag inte mycket vikt vid Metal och det kan delvis bero på en ganska tråkig demonstration av ett spel. Men efter att ha läst lite mer om det i efterhand så anser jag att detta är den största nyheten i OS X. Apple kan inte styra utvecklingen av CPU utan är beroende av Intel. Istället lägger de kraft på att förbättra grafik och skapar Metal för OS X. Metal har funnits för iOS och släpptes förra året med iOS 8. Det är ett sätt att få bättre tillgång till grafik och på så sätt utnyttja den mer. Detta ger en bättre prestanda för spel. Men det jag tyckte var mest intressant är att Adobe jobbat med det i sina appar. Jag ser verkligen fram emot att köra Premier och After Effects på en iMac retina med El Capitan.

Extension till bilder

Ytterligare en funktion hämtad från iOS 8. Där du kan komma åt verktyg och filter från andra appar i Bilder. Ett bra sätt att lyfta funktionaliteten i appen som blev något begränsad i första versionen. Det ger också möjligheten till fler Pro-funktioner som fanns i Aperture.

Fönsterhantering

Apple har gjort det lättare att hantera dina öppna fönster och lättare få en överblick. Mail i fullskärmsläge fick nya funktioner så du lättare kan hämta information och bilder från andra mail när du skriver.

Swift

Jag är inte så intresserad av programmering i Swift men tyckte det var riktigt bra att släppa i Open Source. Det som var mest intressant var att det då skulle fungera på Mac, Linux och iOS. Skulle det komma en variant av XCode till iPad så blir det absolut mer intressant för mig.

Watch OS

Den stora nyheten med Watch OS 2 var Native appar på klockan. Det gör att du kan köra beräkningar och grafik på klockan utan att skicka det från telefonen via blåtand. Utvecklarna får också tillgång till hårdvarufunktioner som sensorn, hjärtfrekvens, mikrofon och högtalare. Dessutom kan man nu bygga egna Complications till sina appar. En annan ny funktion var Time Travel där du genom att vrida på kronan kan se t.ex möten och väder tidigare eller senare på dagen.

iOS 9

Här kom det massor med nyheter framför allt till iPad och det är här jag lagt min tid på att fundera, studera och läsa. Jag har ännu inte testat iOS 9 och vet inte hur det fungerar i praktiken.

Siri och sök

Får en bättre förståelse och kan söka både på webb, enheten och App Store. Dessutom så lär sig enheten dina vanor och kan föreslå appar vid speciella tider och platser. Siri har även fått ett API så alla utvecklare kan göra sin information synlig. Spotlight är åter flyttat till vänster om hemskärmen som i iOS 6, men kallas bara sök numera. Eftersom utvecklare har tillgång och kan dela sin information så kan de använda något som kallas Deep links. Det gör det möjligt att komma till en specifik del av appen och sedan enkelt tillbaka till sök. Med funktionen Context Indexing kan utvecklare dela information inuti appen så den blir synlig i sök. Man kan också göra sidor på sin hemsida tillgänglig i sök. iOS 9 kan avgöra om en webbsida även har en app och välja att öppna informationen i appen istället för i Safari. Apple lägger stor vikt på att all bearbetning sker på enheten och delas inte med någon annan part.

Tangentbord

På iPad gjorde man förbättringar på tangentbordet som gör det lättare att jobba med text. Håller du inne med två fingrar så blir det som en trackpad och du kan enklare flytta markören eller markera text. Även knappar för att kopiera och klistra in finns numera med. Det blev också bättre stöd för externa tangentbord och det som gjorde att jag jublade var att man kan byta app med ⌘tab. Du kan också få upp en hjälpruta med alla kortkommandon som stöds i den aktiva appen.

Multitasking

Efter att ha fått upp ångan med möjligheten att växla mellan appar med tangentbordet fortsatte det att regna lycka. Apple gör äntligen en skillnad på iPhone och iPad när det kommer till iOS genom att ge massor av kärlek till iPad.

Slide over

Denna funktion gör att du kan snabbt göra något i en annan app utan att lämna appen du använder.

Split view

Ger dig möjligheten att jobba med två appar samtidigt. Du kan styra om skärmen ska delas på mitten eller om någon app ska få mindre utrymme. Använder du tangentbordet så är det aktivt i båda apparna. Denna funktion kommer bara att fungera på iPad Air 2.

Picture in picture

Gör att du kan ha en film i förgrunden samtidigt som du använder andra appar. Eftersom filmen “flyter” framför så kan du flytta och ändra storlek precis som du vill.

Multitasking iOS 9

App thinning

Genom att bara ladda ner de komponenter som just din enhet behöver så minskar storleken på iOS. Utvecklare kan också optimera sina appar för detta som även det resulterar i mindre storlek.

News

Apple visade upp sina nya app News som är en blandning mellan tidningar och RSS-läsare. För mig är detta väldigt intressant och jag ska försöka få in Appleyra. Man får själv som utgivare anmäla sig, men just nu är det U.S only.

Sammanfattning

Det är mycket information och funktioner som nämndes och jag har säkert glömt massa saker. Jag har medvetet lämnat Apple Music och sparar det till ett eget inlägg. Det kommer kontinuerligt ny information om funktioner och finesser som inte nämndes i presentationen. Så det kommer ta lång tid innan jag får en översikt. Men en sak är säkert, det är en spännande tid framöver för oss som föredrar iPad som arbetsredskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s