Använd TaskPaper på iOS med Taskmator

Taskmator är den bästa appen för att jobba med TaskPaper på iOS och har många funktioner som saknades i tidigare versioner

Taskmator

Inledning

Tidigare så fanns det en TaskPaper-app skapad av dess grundare Hog Bay Software. Men när Josh som driver bolaget bestämde sig för att fokusera på sina Mac-appar valde han att släppa källkoden till TaskPaper för iOS som open-source. En som hoppade på och jobbade vidare var Amit Chaudhary som började arbetet med Taskmator. Mycket av tiden gick åt att uppdatera appen för iOS 7 och 8 och det är först nu med version 2.0 som man börjar se nya funktioner.

Användning

Till utseendet är Taskmator väldigt lik sin föregångare och det gör att den är lätt att komma igång med och använda. För att skapa en uppgift knackar du på det stora + i övre hörnet och börja skriva. Innan du börja skriva något kan du byta mellan Projekt, uppgift och anteckning genom att knacka på enter. Vill du göra det indraget knackar du på mellanslag. När du skapat ett projekt så skapas automatisk en rad för att skriva in första uppgiften, varje gång du knackar enter så hoppar den till ny rad och är redo för nästa uppgift. Du kan enkelt flytta uppgifter eller hela projekt genom att ta tag i det och dra. Tar du tag i ett projekt följer även alla uppgifter med. För att markera som klar sveper du över uppgiften åt höger. Om du sveper åt vänster så får du upp en meny för att kopiera, klippa ut, klistra in eller radera. Ovanför tangentbordet kan du ha en rad med tangenter du använder ofta och kanske är lite krångliga att komma åt på iOS.

Taskmator etiketter

I nedre delen finns det fyra knappar med olika funktioner. Den första till vänster låter dig fokusera på ett projekt och den andra fokuserar på en etikett. Förstoringsglaset låter dig göra en sökning och Taskmator stödjer de flesta söksyntax som TaskPaper har. Längst bort är det tre prickarna och där har du snabb åtkomst till en mängd funktioner bl.a:

  • gå till etikett
  • byta typ mellan uppgift, projekt och anteckning
  • flytta klara uppgifter till arkiv
  • gå till projekt
  • sätta etiketter
  • flytta uppgift till projekt
  • ställa in påminnelser

Meny

Påminnelser

Den stora nyheten med Taskmator 2.0 är möjligheten att sätta påminnelser. Förutom att det fungerar riktigt bra och är något jag saknat lite så är det förbluffande enkelt och går att göra på tre olika sätt. Du kan använda dig av menyn som jag nyss nämnde, skriva in det själv eftersom alarmet använder sig av etiketten @alarm. Viktig här att du lär dig på vilket sätt den skriver datum och tid eftersom det inte kommer fungera annars. Det tredje och smidigaste sättet är att i inställningarna aktivera svep åt vänster till påminnelser. Det ersätter då menyn för att radera och kopiera. Svepmetoden gör Taskmator till den snabbaste av alla produktivitetsappar att sätta alarm. Alarmen synkroniseras även mellan enheter men tyvärr så måste appen öppnas för att synkronisering ska ske.

Synkronisering

Taskmator är en universell app och synkroniserar via Dropbox, det gör att du även kan använda TaskPaper för Mac utan problem. Du kan välja vilken mapp i Dropbox som filerna ligger i och är inte låst till en av appen bestämd mapp. Om du har många listor eller andra filer så kan du skapa mappar direkt i appen för att sortera dessa.

Dela uppgifter

I och med att Taskmator är uppdaterat för iOS 8 så har den stöd för ett flertal olika sätt att dela. Knackar du på namnet på den aktiva filen kan du välja att Öppna i om du vill skicka det till en annan app som Pages, detta fungerar även på iOS 7. Du har också möjlighet att maila eller skriva ut listan via menyn i nedre hörnet. Dessutom har den stöd för delningsarket i iOS 8 och du kommer då åt alla appar som stödjer det. Du kan även då skicka den via AirDrop. Tyvärr så har Taskmator ingen egen extension som gör att du kan få in uppgifter i appen.

Url-schema

Taskmator har bra stöd för URL-schema och du kan öppna appen, skapa ny fil med namn eller datumstämpel, lägga till text före eller efter i ett dokument. Detta gör att jag kan använda mitt älskade Drafts för att snabbt lägga in uppgifter jag ska göra. Jag har en åtgärd för varje fil och uppgifterna lägger sig först i dokumentet. Jag har också börjat knåpa ihop en egen extension till appen med Workflow. Det gör att jag kan skapa en uppgift från markerad text.

Inställningar

Det finns massor av inställningar att göra i appen både för funktioner och utseende. Du kan snickra ihop det tema du tycker är snyggast genom att byta bakgrundsfärg och typsnitt. Det finns en gedigen lista på typsnitt. På både iPhone och iPad kan du ha 9 tangenter som du själv definierar och de ligger som en extra rad ovanför tangentbordet. Du kan aktivera lösenkod, välja vilka etiketter som är standard och vilket filformat du vill ha på nya filer. Men det bästa av allt är att du kan aktivera TextExpander och få tillgång till alla dina textremsor. Jag använder TextExpander mest till att göra sökningar för tillgängliga uppgifter.

Sammanfattning

Taskmator är en grym app som jag använder varje dag på jobbet. Jag använder min iPad med ett blåtandstangentbord kopplat. Eftersom det är en så bra app så blir förväntningen hög och det gör också att det är vissa småsaker jag saknar. Men Amit är en lyhörd utvecklare som kontinuerligt jobbar med förbättringar och uppdateringar. Jag tycker absolut att du ska passa på att ladda ner Taskmator nu när den endast kostar 9kr.

Taskmator är en universal-app som finns att hämta på App Store [9 kr]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s