Introduktion till TaskPaper

Jag är gillar att testa olika appar och min stora last är att-göra-appar. Idag handlar det inte om en app utan om en syntax för att de som gillar att ha sina listor i rentext.

TaskPaper för Mac

Inledning

TaskPaper är en syntax som tog fram av Jesse Grosjean som ville strukturera sina textfiler med att-göra-listor. Jesse ligger också bakom appen med samma namn som finns till Mac OS. Tidigare fanns det en version för iOS men han valde att lägga ner den och göra källkoden open source. Jag tänkte här gå igenom syntaxen och hur det fungerar för att i ett senare inlägg skriva om appen jag använder för iOS.

Syntax

Precis som Markdown så är TaskPaper en öppen syntax som baserar sig på ren text. Det gör det väldigt flexibelt och du kan öppna dina filer på alla plattformer. Du kan använda dig av vanliga txt-filer men det finns också en eget filformat som heter .taskpaper. Även om du kan använda dig av vilken app som helst som kan öppna textfiler är det en stor fördel att använda en app som är för TaskPaper. Fördelen är nämligen den att dessa appar formaterar texten för att ännu enklare få översikt. Hur de formaterar skiljer sig lite mellan apparna och vilket tema du väljer. TaskPaper känner igen fyra olika saker Projekt, Uppgifter, Anteckningar och Etiketter. Jag har valt att använda mig av taskpaper formatet eftersom vissa appar inte hanterar filen som en TaskPaper-fil och inte gör formatering av texten om den inte har det. TaskPaper är ett oerhört anpassningsbart och är inte låst till någon metodik som GTD. För att skapa ett projekt så avlutar du med :. En uppgift skrivs med - följt av mellanslag 1 och är indragen med en tab. Eftersom det bara är en textfil kan du ha under uppgifter och underprojekt precis som du vill, viktigt att de är indragna annars tolkas de som ett eget projekt eller uppgift. Vissa uppgifter behöver en liten anteckning för att man lättare ska kunna genomföra den och då skriver du bara texten utan något innan eller efter. Även här rekommenderas att anteckningen är indragen under uppgiften.

Taskpaper projekt:
  - Uppgift 1
  - Uppgift 2
    Detta är en anteckning till uppgift 2

För att skapa etiketter så börjar du med ett @. Det finns några etiketter som räknas som standard och de vanligaste är @done @today @due. Du kan också ange ett värde för etiketten genom att sätta det inom parenteser efter. Jag använder det mest för start och förfallodatum. Men du kan själv lägga till de etiketter du behöver för att få det att fungera för dig. När en uppgift markeras som klar läggs etiketten @done på automatisk i de flesta appar.

Taskpaper projekt:
  - Uppgift 1 @due(2015-05-17)
  - Uppgift 2 @today
    Detta är en anteckning till uppgift 2
  - Uppgift 3 @start(2015-06-07)

Sökning

Det som gör TaskPaper extra kraftfullt är sökning och dess logiska operatorer. Du kan söka på projekt, etiketter samt använda and och not.

project = Taskpaper

Visar alla uppgifter i projektet TaskPaper

not @done

Visar alla uppgifter som inte är klara.

project Taskpaper and not @done

Visar alla uppgifter i projektet Taskpaper som inte är gjorda.

Du kan också använda dig av relationer mellan uppgifter för att söka på något som matchar exakt eller är större än. Detta är bra när du söker på uppgifter som har förfallit eller startat.

((@start <= 2015-05-17) or @today) and not @done

Söker uppgifter som har en startdatum idag eller tidigare eller @today som etikett och inte är klara.

Det finns mycket information att hämta om TaskPaper på nätet men det mesta är på engelska. Du kan också kolla in den officiella hemsidan.

Sammanfattning

Jag gillar kombinationen av enkelhet och kraftfullhet som TaskPaper ger. Jag använder TaskPaper till alla mina projekt på jobbet och det fungerar strålande. Jag har länge tassat runt TaskPaper och nosat på det men kör det som mitt system på jobbet sen några månader tillbaka. Det var enkelt att komma igång samtidigt som det hela tiden finns knep och finesser att plocka upp på vägen.


 1. Samma som när du skapar en lista i Markdown. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s