GoodTask ger fler funktioner till Apples Påminnelser

Jag har under lång tid varit nöjd med 2Do men blev förförd av GoodTask och valde att byta för att kolla om jag kunde förenkla och optimera hur jag hanterar mina uppgifter.

GoodTask iPad

Påminnelser

Jag har valt att använda calDAV genom Apple Påminnelser som min synkmetod för 2Do. Detta gör att jag enkelt kan testa andra appar som bygger på Påminnelser. Även om 2Do är mer komplext än GoodTask så gick ingen data förlorad. Projekt tolkades som uppgifter och information som inte användes ignorerades.

Utseende

GoodTask är en snygg app som gör det enkelt att få överblick på dina uppgifter. Det finns både ett vitt och ett svart tema. Och du kan ställa in mellan vilka tider du vill ha det mörka natt-temat. Appen har också många sveprörelser som gör det enkelt att navigera.

Ljust och mörkt tema

Funktioner

Trots att GoodTask är baserat på Påminnelser så har den många smarta funktioner som Apple inte erbjuder. Det gör att du kan ta det lilla extra steget från Påminnelser utan att gå över till en fullfjädrad app som OmniFocus, Things eller 2Do

Smarta listor

Möjligheten att ge uppgifter taggar gör att du enkelt kan skapa smarta listor baserat på dessa taggar. Du kan välja att ha ett @ innan enligt GTD-principen, jag valde att använda mig av #. Du kan också välja om taggarna ska hamna i titeln eller i anteckningarna. En annan typ av smarta listor är baserat på enskilda listor och uppgifters prioritet.

Snabb inmatning

För att lägga till en ny uppgift drar du ner på listan med uppgifter. GoodTask har möjlighet att tolka den text du skriver för att skapa en förfallodag och lägga uppgiften i rätt lista. Den förstår sig på många olika tidsformat och namn på dagar och ord som du själv kan definera. Från början är det baserat på engelska men det är enkelt att lägga till svenska ord och dagar. Du kan t.ex lägga in i morgon, nästa vecka, eller eftermiddag och ange en tid för varje ord. Vill du ange prioritet börjar du med utropstecken och för att välja lista avslutar du med ett snedstreck och de första bokstäverna i namnet på listan. Behöver du ändra eller flytta en uppgift efter du lagt in den kan du hålla inne och får då upp en ruta. Där kan du skapa egna genvägar till listor, tider eller taggar. Det påminner väldigt mycket om den funktionen som även finns i Due. Det finns en funktion som heter switch där du väljer dina vanligaste listor och sen byta mellan dem genom att knacka på knappen. För de uppgifter som upprepas kan du lägga till en funktion som heter after som gör att den repeteras från den dagen den markeras som klar och inte från förfallodagen.

Överblick

GoodTask ger många möjligheter att få en bra överblick på dina uppgifter och din dag. Under listan med uppgifter har du en ruta med kalender händelser. Du kan välja att se dina uppgifter i en dag, vecka eller månadsvy. Det finns också en knapp för att visa/gömma dina gjorda uppgifter. Du kan lägga till en URL i en uppgift och är det en webbsida så öppnas den inuti appen, det är smidigt att inte bli ryckt från appen varje gång man knackar på en länk.

GoodTask olika vyer

URL-schema och iOS 8

Min absoluta favorit funktion med GoodTask är widgeten i Notiscenter. Du kan välja mellan standard eller kompakt. Jag hade kompakt och det gjorde att den aldrig visade mer en 5 uppgifter och alltid tog upp lika mycket plats. Vill du se fler uppgifter kan du bläddra till de andra direkt i notiscenter. Det finns också en extension som gör det enkelt att lägga till uppgifter från andra appar som Safari. Appen lyssnar till goodtask:// och har ett rikligt stöd för URL-Schema. Du kan öppna de olika vyerna, skapa listor eller lägga till uppgifter med Smart add så texten tolkas när den når appen. Dokumetationen är inte gömd som på de flesta appar utan finns i root nivå under inställningar.

Begränsningar

Trots alla bra funktioner är det några saker jag saknar. Dels är det projekt men jag kom på ett sätt att jobba mig runt det. Det största problemet för mig är att jag måste sätta en förfallodag för att få den på en dag. Antingen det eller så kan jag visa alla mina uppgifter vilket fort blir rörigt för mig. Jag använder mig också mycket av att välja ut högst 3 uppgifter varje dag som är de viktigaste och saknar en funktion för att favorisera dessa. Jag skulle kunna använda mig av prioritering men det känns inte lika smidigt.

Synkronisering

GoodTask är en universell app och eftersom den bygger på Påminnelser så sker synkronisering smärtfritt 1. Förutom att synkronisera upgifter så kan du också synkronisera dina inställningar med genvägar och listor. Tyvärr kräver det lite extra handpåläggning och du måste spara på en enhet och öppna på de andra. GoodTask finns också för Mac och uppdaterades nyligen till version 2

Sammanfattning

GoodTask är en otroligt bra app och jag attraherades av dess sköna sveprörelser och stilrena utseende. Men efter en härlig romans som varade över en månad märkte jag att det var saker jag saknade som GoodTask inte kunde ge mig. Jag är därför tillbaka till mitt trogna 2Do, men ångrar inte min tid med GoodTask och kan rekommendare den till alla som vill få lite mer funktioner än vad Påminnelser kan ge.

GoodTask är en universell-app som finns att hämta på App Store [49 kr]


  1. En av de funktioner av iCloud som fungerar riktigt bra och jag har aldrig haft problem med Påminnelser.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s