Håll känslig information och lösenord säkert med 1Password

1Password har betytt och betyder väldigt mycket för mig. Den gör det lätt att ha bra och säkra lösenord och är samtidigt enkel att använda.

Hero image

Inledning

Innan jag började använda 1Password hade jag ett system med två, kanske tre lösenord som jag använda på alla alla mina inloggningar. Lösenorden var rangordnade och ett av dem hade jag bara på viktiga tjänster medan de andra två alternerades på övriga. Jag tyckte det var ett bra system tills jag en dag insåg att jag hade frångått min rangordning och lösenorden användes hur som helst. Det var då jag började fundera och kom fram till att det inte var ett bra sätt att hantera lösenord. Jag skaffade då 1Password på rekommendation av en kompis och började lägga in alla mina inloggningar och lösenord i appen. När jag hade gjort det och fick en överblick på vilka lösenord jag hade och på vilka tjänster kände jag att det inte var en dag för tidigt. Dessutom visade 1Password att samtliga lösenord var svaga och inte borde användas. Jag gick då in i fas 2 och började generera nya lösenord till alla tjänster och idag funderar jag aldrig på vad jag ska ha för lösenord utan öppnar alltid 1Password och skapar det där.

Användning

Det första du får göra är att skapa ett huvudlösenord och det är det som är nyckeln till alla dina andra lösenord. Det är därför viktigt att det är ett bra lösenord som är svårt att gissa och innehåller ganska många tecken. Jag använde mig av diceware för att generera mitt. Det går ut på att du slår en vanlig tärning fem gånger och får på så sätt ett femsiffrigt tal, detta talet motsvarar ett ord i deras ordlista och det är det du ska använda. Jag valde att använda mig av sex ord och slog därför tärningen 5×6 gånger, om du tycker det är mycket kan du använda färre men jag tycker att du ska ha minst tre. När du ska lägga in en inloggning får du numera upp en lista med vanliga sidor och tjänster och det underlättar den annars ganska tråkiga processen och ser till att du har en webbadress kopplad. När du lagt in den informationen du vill så går du till Safari och aktiverar extensionen och sen är det bara att köra. Extensionen känner av vilken sida du befinner dig på och visar inloggningen för den sidan. Skulle du inte se några inloggningsuppgifter beror det oftast på att du glömt lägga till webbadress. Efter du knackat på uppgifterna fylls de i och du behöver bara knacka på logga in. Använder du dig av flera enheter så kan du synkronisera din data via iCloud eller Dropbox. För att underlätta kan du aktivera Touch-ID om din enhet stödjer det, du använder då ditt fingeravtryck istället för att skriva in ditt huvudlösenord varje gång.

Skapa nytt login

Pro-funktioner

Det finns också möjlighet att uppgradera till Pro och därigenom få extra funktioner. Det görs via ett köp inuti appen som kostar 95 kr. Du får då tillgång till följande extra funktioner:

  1. Fler kategorier (Programvara, router m.m)
  2. Organisera med etiketter och mappar
  3. Flera valv (skapa flera valv och dela med andra)
  4. Bifoga filer och skapa egna fält

Pro-funktioner

Nyheter

1Password är nyligen uppdaterad till 5.3 (Brainiac Edition) och innehöll massa buggfixar men och några riktigt bra nya funktioner. Framför allt är det deras extension som fått sig ett rejält lyft och har motsvarande funktionalitet som Mac-versionen. Det innebär:

  1. Skapa nya login från extension
  2. Fyll i Kreditkort
  3. Fyll i Identitet
  4. Välja rätt login genom att visa alla

Jag använder framför allt extensionen i Safari men det finns ett flertal appar där den fungerar också.

Inloggning i Safari

Sammanfattning

1Password är en måste-app för mig och jag kan inte rekommendera den nog. Nu när den är gratis anser jag att det är allas skyldighet att ladda hem och använda den. Den gör det lätt att ha säkra lösenord och enkelt att komma åt dem och logga in, och med extension i iOS 8 är det sjukt smidigt.

1Password är en universell-app som finns att hämta på App Store [Gratis]1


  1. Med ett köp inuti apppen på 95 kr för att uppgradera till Pro-versionen 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s