Schemes gör automatiseringen mer visuell

Schemes är en visuell app för att bygga både enkla och mer avancerade URL-scheman genom att dra-och-släppa. Schemes underlättar mycket och du behöver inte tänka på komplicerad URL-avkodning

Schemes

Inledning

De senaste åren har iOS-enheterna fått en rejäl prestanda ökning och det har blivit allt vanligare att jobba enbart från iPad1. Detta har gjort att fler också intresserat sig för automatisering och URL-Schema är ett av de vanligaste teknikerna att använda. Det finns guider och introduktioner till URL-schema men det blir fort rörigt och kan vara svårt att ta till sig. Nu kommer en ny spelare in i matchen och det är Schemes av Craig Pearlman. Craig har tidigare skapat RollPG, Missives och TextTool där framför allt TextTool är en viktigt del i mångas automatisering 2. Schemes gick tidigare under namnet Workflows och var en av de appar jag skrev om när Apple nekade appar som öppnar andra appar. Men efter ett namnbyte 3 och omarbetning är appen nu äntligen redo för App Store.

Skapa ett arbetsflöde

Appen består av tre områden, i mitten har du arbetsytan där du bygger arbetsflödet, längst ner har du en rad med appikoner som motsvarar de olika konfigurationerna som kan göras med respektive app och högst upp har du en rad med namn och olika funktioner. Det första du behöver göra är att lägga till de appar du har installerade. För att lägga till appar4 knackar du på + och blir skickad till en hemsida med appar som stöds. I nuläget fins det stöd för 60+ appar och listan uppdateras kontinuerligt när nya appar eller funktioner tillkommer. Tyvärr blir det en del hoppande mellan Safari och Schemes för att lägga till appar. I tidigare versioner fick du upp en lista på appar inuti appen, men det godkändes inte av Apple. Varje app representeras av en ikon som länkas ihop genom att dra en ikon till en annan i den ordningen du vill att schemat ska vara, väldigt likt ett kopplingsschema som används i vissa branscher. Schemes har fullt stöd för x-callback-url så du kan länka ihop flera appar. Du kan specificera vad som ska hända om det lyckas, misslyckas eller avbryts. För att lägga till en app i arbetsflödet så drar du den från raden in på arbetsytan, du kan också radera en app genom att dubbelknacka eller byta ordning genom att hålla inne på en ikon. Alla arbetsflöden utgår från huset och när du dragit upp appen på arbetsytan så kopplar du ihop dem genom att dra huset över appen, då skapar en grön linje med en pil som visar riktningen på flödet. Nästa steg är att välja åtgärd genom att knacka på appen, du får du upp en ruta med de olika möjligheterna som appen erbjuder. Eftersom alla apparna har stöd för olika åtgärder kommer denna ruta att skilja sig beroende på vilken app du väljer. När du valt åtgärd så får du möjlighet att välja de argumenten som stöds och är du det minsta tveksam så finns det ett frågetecken att knacka på för att få en förklaring på vad argumentet gör.

Argument

När du ska skriva argumentet finns det en rad med fördefinierade syntax:

 • Ask: för att få upp en textruta varje gång det körs (fullt stöd för TextExpander)
 • Clipboard: för att lägga in det som ligger i urklippet.
 • Choose: välj från en fördefinerad lista
 • Contacts: lägg till information från adressboken
 • Date: lägg in en datumstämpel
 • Date Picker: välj datum/tid
 • Snippet: lägg in en TextExpander Snippet

Sen drar du upp nästa app i flödet och dra den första appen på den andra, nu får du upp en lite pop-up ruta. I rutan väljer du om den ska gå vidare när det lyckas (x-succes), avbryts (x-cancel) eller misslyckas (x-error). Det som är bra är att du inte måste ha förståelse för alla olika parametrar utan det syns på ikonerna vad de representerar. Det blir också olika färg på linjen baserat på vad du valt, grön för lyckad, gul för avbryts och röd för misslyckat. Detta gör det väldigt enkelt att få olika resultat beroende på hur det gick i åtgärden innan. Det är enkelt att komma igång men det finns också stöd för att göra det rejält avancerat med else/if och variabler. Tyvärr är mina programmeringskunskaper inte tillräckligt goda (ännu) för att förklara möjligheterna med detta.

Schemes inställningar

Organisera och köra

Högst upp har den ett rött fält och i mitten döper du åtgärden, det går också att byta symbol och bakgrundsfärg i ikonen. Till höger har du möjlighet att kopiera länken till arbetsflödet till urklippet, köra flödet, exportera eller dela till annan app. Till vänster har du ikoner för inställningar, variabler samt att öppna en lista på dina arbetsflöden. I listan kan du sortera i mappar, favorisera och öppna. Du kan också få upp listan genom att svepa nedåt med två fingrar. Genom att hålla inne på arbetsytan öppnas en ruta med dina favoriter för att snabbt köra. Även här har Apple varit inne och begränsat då det i tidigare versioner fanns ett rutnät som man kunde starta i från men de tyckte att det påminde för mycket om hemskärmen. Och man får inte “förvirra” användaren med en funktion som liknar hemskärmen. Det finns också möjligheter att exportera till andra appar som Launch Center Pro. Just exporten är lite klurig eftersom appar använder sig av olika syntax och det är svårt att få de mer avancerade flödena att exporteras korrekt.

Övriga funktioner

Som jag nämt tidigare så är det stöd för TextExpander, möjlighet att ha en säkerhetskod för att obehöriga inte ska kunna starta dina flöden. En extra rad med tecken och macros för att underlätta skrivandet. Fullt stöd för x-callback-url och 64-bitars kod för iPad Air och iPad mini. Det jobbas också på en app för iPhone för att kunna synkronisera och köra arbetsflöden men inte redigera.

Sammanfattning

Schemes är en bra app som gör det enklare att komma igång med automatisering och URL-Schema, för mig som är lite van vid textbaserade scheman var det lite svårt i början att ställa om. Men har du ingen eller liten erfarenhet så är Schemes till stor hjälp. Jag känner att det fortfarande finns massor för mig att utforska trots att jag testat det i flera månader. Det är en bra 1.0 version trots att Apple varit inne och begränsat funktioner. Craig jobbar hårt för att utveckla appen och har massor av idéer för att förbättra appen. För mig som automatiseringsnörd så är det ett givet köp och jag rekommenderar appen varmt.

Schemes kostar 95 kr och finns på App Store [iPad]


 1. Federico Vitticci på Macstories.net är en förgrundsfigur där som inspirerat mig och jag driver appleyra enbart med hjälp av min iPad Mini. 
 2. Jag använder den flitigt som ett steg i många av mina åtgärder i Launch Center Pro.  
 3. Craig valde att byta namn när appen Workflow hann före till App Store.  
 4. Jag väljer att använda ordet app istället för app konfiguration för att underlätta läsbarheten och skrivandet av texten även om det rent tekniskt är felaktigt.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s