Paprika hanterar dina recept med stil och finess

Paprika är en app för att hantera recept men du kan också planera måltider och göra en inköpslista. Genom den inbyggda webbläsaren kan du enkelt spara recept från hemsidor.

Lista på recept i Paprika

Inledning

Tidigare sparade jag alla mina recept i Evernote och det var den funktionen jag använde mest. Men som med allt annat så var inte Evernote anpassat för detta och det var lite krångligt att spara nya recept, speciellt på iOS. Så när jag bestämde mig för att lämna Evernote var Paprika högt på listan av appar att testa. Appen finns till många plattformar men jag har bara testat iPhone och iPad versionen.

Spara recept

Eftersom jag hade alla mina recept i Evernote så blev det mycket klippa och klistra, men det gick ändå ganska smidigt. För att spara nya recept så är det enklast att använda den inbyggda webbläsaren. Den har stöd för över 190 hemsidor där du kan spara receptet med en knackning. Hittar du ett recept på en sida som inte stöds så markerar du texten och knackar på vilken avdelning det tillhör 1. Paprika har separata avdelningar för information, ingredienser och instruktioner. Det finns också ett fält för att skriva anteckningar om receptet. För att få med bilden håller du inne och väljer kopiera, då känner appen av det och lägger till den direkt. Skulle du hitta ett recept när du surfar i Safari kan du antingen kopiera länken och Paprika frågar om du vill öppna länken när du kommer till appen. Det finns också ett bookmarklet som du kan installera, men det kräver att du har ett konto för synkronisering.

Inbyggda webbläsaren i Paprika

Sortering

För att sortera recept så skapar du själv kategorier som representeras av mappar. Du kan även skapa underkategorier, ge betyg och ett recept kan läggas till i flera kategorier. Dessutom finns det förinställda kategorier för Alla recept, senaste, Topprankade, favoriter och okategoriserade. Har du många recept kan du använda dig av sökverktyget som hittar recept på källa, ingrediens eller namn.

Användning vid matlagning

Har du ett recept för 4 portioner kan du enkelt ändra antal portioner och Paprika räknar ut hur mycket du behöver av varje ingrediens. Du kan också kryssa av de ingredienser du använt under tiden du lagar och det underlättar väldigt för mig när barnen är med. Instruktionerna kan markeras och förtydliga den sektionen du är på, den hittar också automatisk timers som finns i beskrivningen och markerar de blå. Knackar du på den så får du upp en timer som du kan starta. För att ytterligare underlätta kan du ställa in så skärmen inte stänger av sig.

Recept i Paprika

Handla och planera

Att Paprika läser av dina ingredienser gör att du lätt kan skapa en inköpslista. Genom att knacka på kundvagnen så visas en lista med alla ingredienser och du väljer vilka du behöver. Du kan också lägga till egna ingredienser för att komplettera din lista. Tycker du det känns konstigt att ha inköpslistan i Paprika kan du exportera den till Påminnelser. Är det så att du lagar mycket mat eller bakar så kanske du har ett stort skafferi med ingredienser, detta kan du skriva in i Paprika för att få en överblick i appen. Det finns även stöd för måltidsplanering och du kan välja recept i appen eller skriva in egna maträtter. Måltiderna kan exporteras till din kalender och det finns inställningar för vilka tider du äter.

Måltidsplanering i Paprika

Dela och synkronisera

När allt är planerat och inköpslistan klar finns det flera möjligheter till att dela informationen. Du kan antingen skriva ut både recept, inköpslistor och måltidsplanering eller skicka som e-post. Du kan även dela recept via e-post som andra användare av Paprika kan importera. Om du vill kan du skapa en säkerhetskopia av dina recept och synkronisera den till iTunes. Har du appen på flera enheter kan du skapa ett konto för synkronisering, men recepten sparas lokalt så du behöver ingen internetuppkoppling för att använda appen.

Sammanfattning

Paprika är en otroligt genomtänkt och smart app som underlättar matlagningen. Den har en snygg design och ger en bra överblick på dina recept. Jag gillar omtanken för detaljer och inget är lämnat åt slumpen. Jag rekommendera båda apparna, men iPad-versionen är bäst att börja med. Den är lättare att jobba med och har stöd för fler funktioner. Paprika finns som separat app till iPhone, iPad och Mac. Paprika för iPhone och Paprika för iPad kostar 49 kr styck.


  1. Denna funktionen fungerar bara på iPad 

2 reaktioner till “Paprika hanterar dina recept med stil och finess

  1. Ser att det är ett gammalt inlägg, men provar att skicka en fråga ändå. Jag undrar om det är lätt att skriva in egna recept i appen? Har en android surfplatta o skulle vilja ha mina egna recept och även ladda ner recept från receptsidor. När man sen ska använda receptet, slocknar inte plattan som den brukar då?

    1. Hej.

      Jag tycker det är ganska lätt att skriva in egna recept. Men jag lägger mest till från nätet och det är supersmidigt. När du använder appen håller sig skärmen tänd hela tiden. Svaren gäller iOS versionen eftersom jag aldrig testat den på Android, men det borde fungera liknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s