NinType är ett svep-tangentbord på steroider

Vid första anblick ser Nintype ut som ett tangentbord i mängden som använder sig av sveprörelser istället för att knacka in bokstäverna. Men efter att ha testat det så hittar jag ständigt nya funktioner och finesser.


Nintype

Inledning

Nintype är en anteckningsapp med ett eget tangentbord som är utvecklat av Jormy. Det har tidigare funnits tillgängligt i Cydia, men i och med iOS 8 och stödet för tredjeparts tangentbord så har appen också kommit till App Store. Enligt mig så syns det väl att appen kommer från den miljön och är packad med funktioner och inställningar. Dessutom har den ett rörigt designspråk med massor av färger och 3D-animeringar. Detta i kombination med alla inställningarna gör mig förvirrad och det tog mig ganska lång tid att förstå och hittade olika alternativen, jag fick fråga utvecklaren om hjälp för att hitta inställningen för att aktivera svenska. Det krävs nämligen två steg för att få det att fungera och man måste aktivera både språket och layouten för svenska, annars kan du skriva svenska ord men saknar de speciella bokstäverna eller tvärtom.

Användning

Tillskillnad från SwiftKey som verkar vara den mest kända av tangentborden i denna kategori så kan du använda dig av två händer när du skriver och sveper vilket jag tycker är en stor fördel. Det är också enkelt att ändra ord om Nintype tolkar din svepning fel. Du gör det genom att hålla inne på ordet i toppraden och får då upp en lista på ord med liknande svepmönster, du kan också ställa in om ett ord alltid ska börja med versal. De tre senaste orden sparas i toppraden så du kan även byta ord du nyligen skrev utan att behöva sudda ut. Du kan också flytta markören genom att dra på toppraden och då ändras de ord som går att ändra. Om jag fortsätter att jämföra med SwiftKey så tycker jag att Nintype är sämre på att tolka och välja rätt ord när jag skriver. När jag testade SwiftKey så hade den en förvånansvärt bra träffsäkerhet, men i de fallen det blev fel var det omständigt att ändra och jag hade svårt att vänja mig vid att bara använda en hand. Med Nintype är det nästan tvärtom det går otroligt snabbt att skriva det är skönt att jobba med båda händerna, det går bra att blanda knacka med svep. Men det är ganska ofta den väljer fel ord eller har dålig förståelse för svenska språket. För mig väljer den ofta at istället för att och i enstaka fall åt. Jag har pratat med Jormy om detta och det blir lite bättre för varje uppdatering så jag hoppas att det är löst snart.

Kortkommandon i Nintype

Det finns ett flertal olika sätt att göra genvägar och ytterligare snabba upp skrivandet dels kan du lägga in ord eller fraser på varje bokstav genom att hålla inne, men det jag gillar mest är att det integrerar med kortkommandon i iOS och genom att lägga till !!efter kortkommandot i inställningar så dyker det upp i Nintype. Om du håller inne ⇧ så får du upp en lista på dina kortkommandon. Till skillnad från de inbyggda i iOS så kan du använda dig av kommandon på flera rader och specificerar ny rad med n. Det är en bra funktion med jag använder mig hellre av TextExpander som jag skrivit om tidigare och dessutom ger mig fler möjligheter. Nintype spara de orden du skriver mest och om du knackar in en bokstav så får du upp fyra ord som börjar på den bokstaven på sidorna som du kan svepa till för att välja. Du kan ändra tema på tangentbordet men även här går det till överdrift. Det finns 16 olika inställningsalternativ varav en är lite olika förinställningar.

Sammanfattning

Det finns mycket att skriva om Nintype och dess funktioner. Jag tycker att skrivandet går snabbt och gillar att använda det på min iPhone där jag växlar mellan Nintype och TextExpander som primära tangentbord. Men jag skulle vilja ha en enklare variant utan alla funktioner, menyer, inställningar, animeringar och blinkande färger. Som jag tidigare nämt så gillar jag minimalistiska appar som gör en sak bra och håller sig fokuserade på det. För mig är inte Nintype det utan spretar åt alla möjliga håll med funktioner, finesser och teman. Det finns bl.a en inbyggd miniräknare och alldeles för många alternativ på allt. Men trots allt detta så är det en bra app som jag ändå rekommenderar och jag har nyligen hittat en inställning för att ta bort regnbågsfärgerna när jag skriver.

Namn Typ Pris
Nintype Universell 38 kr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s