Mitt arbetsflöde för bilder på iOS

Fotohantering har alltid varit ett orosmoment för mig och tagit väldigt mycket tid. Jag började med att överföra bilder till iPhoto, men efter många problem valda jag att lämna programmet och istället sortera i mappar. Det fungerade bättre men tog även det sin tid trots en del automatisering. När jag sen allt oftare lämnade min dator i garderoben och gick över till bara iOS så krävdes det en helt ny lösning.


BILD

Inledning

Jag har under lång tid försökt få ett bra flöde på hur jag sparar bilder och samtidigt göra det med så lite arbete som möjligt.

Mina kriterier för en bra hantering av bilder är:

 • Göra backup på flera ställen
 • Sorteras efter år, månad i mappar/album
 • Ha datumet bilden är tagen som namn på filen 1.
 • Kunna se alla bilder om jag vill eller bläddra efter månad/händelse.
 • Lätt att komma åt originalfilen 2

När jag använde min dator hade jag en halvt fungerande lösning där jag laddade upp på Box 3 och sen tog Hazel över. Hazel körs på Macen och byter automatiskt namn på filen till datumet bilden är tagen samt tid och flyttar den till rätt mapp baserat på den informationen samt raderar sorterade bilder från Box. Filmer fungerar liknande men flyttades till en annan mapp. Problemet med denna var att bilderna inte säkerhetskopierades 4 tillräckligt bra och jag var tvungen att starta datorn för att kolla på bilderna 5.

Hur funkar det med bara iOS?

När jag började använda min iPhone och iPad som primära enheter så fortsatte jag på samma spår och det innebar att bara uppladdningen gjordes och inte sorteringen. Box är inte heller så bra på att visa foton utan de blev mest liggande. Efter det började jag fundera och har under lång tid försökt hitta ett bra flöde på iOS som gör att mina bilder säkerhetskopieras och är lätta att titta på.

Jag har nu hittat ett sätt och för att få det hela att flyta och fungera använder jag mig av följande tjänster och app.

Flickr

Med Flickr får man 1 TB med utrymme och det räcker länge för mig. Det gör också at bilderna är lätta att komma åt, jag kan använda min iPhone, iPad, Apple Tv eller valfri dator med webbläsare. Jag har också satt att alla bilder som laddas upp ska vara privata, men du kan enkelt ändra så bilderna kan visas för familjen eller alla på internet. Flickr är alltså min andra backup och visningstjänst.

Skaffa Flickr

Box

Box är första alternativ för backup och där sparas de i en mappstruktur jag beskrev innan. Jag hakade på en promotion de hade för längesen och har därför 50 GB lagring vilket räcker i nuläget och ett bra tag framöver. Om du skaffar ett konto nu får du 10 GB gratis med möjlighet att uppgradera till 100 GB.

Skaffa Box

FlickStackr

Bildredigering i FlickStackr

FlickStackr är appen som binder ihop allting och gör det möjligt. Till skillnad från den officiella Flickr-appen kan du redigera bilder, skapa album och du kan via ett köp inuti appen låsa upp möjligheten att ladda upp eller ner bilder från Box, Dropbox, Google Drive och SkyDrive. I senaste versionen har den även fått stöd för automatisk uppladdning vilket underlättar och snabbar på processen ytterligare.

Namn Typ Pris
FlickStackr Universell 15 kr

Genomförandet

Jag har en repeterande uppgift i 2Do som påminner mig varje lördag om att ladda upp bilder. Jag startar då FlickStackr och uppladdningen startar automatiskt. När uppladdningen är klar lägger jag bilderna i rätt album. Finns det inget album för månaden skapar jag det direkt i FlickStackr. Om det behövs kan jag redigera bilden innan den laddas upp, men det går även att göra redigeringen efter bilden är uppladdad. Bilderna redigeras med stöd av Aviary som är en väldigt kapabel app och du kan både ordna till bilden och lägga på filter. Jag märkte också att när jag använder auto-upload så sparas filerna med datum och tid som filnamn, inte riktigt som jag hade gjort det men det får duga. När allt är klart raderar jag bilderna från kamerarullen. För att ladda upp bilderna till Box så har jag ytterligare en uppgift i 2Do som repeteras, denna gör det den 1:a i varje månad. Då går jag in i FlickStackr och väljer förra månadens album och därifrån kan jag enkelt ladda upp bilderna, om ingen bild är markerad så laddas alla bilder och videos upp.

Avslutning

Jag tycker det fungerar bra för mig och ger mig en frihet att fortsätta använda bara mina iOS-enheter. Men jag vet också att det inte är en optimal lösning eftersom den innehåller några brister. De jag ser som mest de största är:

 • Alla bilder ligger i molnet och är därför sårbara för yttre attacker.
 • Jag har i nuläget ingen lokal säkerhetskopiering och måste vara uppkopplad för åtkomst.
 • Skulle båda tjänsterna lägga ner samma dag har jag inga bilder kvar.

Flödet kommer troligtvis ändras om jag köper ny dator eller NAS men just nu är jag nöjd. Det är kul att så mycket kan göras på iOS och att en stor del av det sker mer eller mindre automatiskt. Vill du läsa mer om fotohantering kan jag rekommendera den eminenta boken Learning to Love Photo Managment av Bradley Chambers

Har du några tankar, frågor eller tips angående fotohantering så kommentera gärna eller skicka ett mail.

Photo Credit: Enthuan via Compfight cc


 1. Jag har valt att göra så för att då kan jag enkelt sortera bilderna om det blir oordning eller jag byter system. 
 2. Jag upplevde att detta var ett problem (bland många andra) när jag använde iPhoto.  
 3. Jag använde först Dropbox men där fick jag ofta fel namn på filer eftersom Dropbox ändrade datum taget till datum bilden laddades upp. Det gjorde att hela automatiseringen havererade och filer namngavs och sorterades inkorrekt.  
 4. Eftersom jag sällan använde datorn så orkade jag inte alltid dra fram min externa hårddisk, vilket gjorde att den inte säkerhetskopierade till TimeMachine.  
 5. För att spara utrymme på min iPhone så raderade jag bilder och videos när de var uppladdade. Det underlättar också för att veta vilka bilder som är säkerhetskopierade och jag vet att alla bilder jag har i kamerarullen är inte uppladdade.  

4 reaktioner till “Mitt arbetsflöde för bilder på iOS

 1. Inte alltid lätt det där med mycke bilder att hålla reda på all.
  Jag kör med en sådan här mappstruktur och har funkat för mig som har många kameror.
  På min DAS:
  -Årtal tex 2009
  –Kamera tex a99
  —år-månad-dag ledtext tex 2009-07-14 Bilar hamnen
  —-RAW (original)
  —–pdf och andra större bild format för vidare behandling vid behov, bara för dom där speciella bilderna.
  —–jpg ev med ledtext efter filnamnet
  —–jpg specialbehandlade tex Fractalius etc plugins
  —— laddade tex till flickr

  ”Kameror” är en map med undermappar per kamera, även iPhone/iPad etc

  Time Machine och Backblaze håller backupper på allt.

 2. Inte alltid lätt det där med mycke bilder att hålla reda på all.
  Jag kör med en sådan här mappstruktur och har funkat för mig som har många kameror.
  På min DAS:
  -Årtal tex 2009
  –Kamera tex a99
  —år-månad-dag ledtext tex 2009-07-14 Bilar hamnen
  —-RAW (original)
  —–pdf och andra större bild format för vidare behandling vid behov, bara för dom där speciella bilderna.
  —–jpg ev med ledtext efter filnamnet
  —–jpg specialbehandlade tex Fractalius etc plugins
  —— laddade tex till flickr

  ”Kameror” är en map med undermappar per kamera, även iPhone/iPad etc

  Time Machine och Backblaze håller backupper på allt.

  1. Det låter bra och jag gillar hur du delat upp det. Det låter också som du har ett större fotointresse än mig och lägger betydligt mer tid på dina bilder.

   Jag tar nästan bara vardags/familjebilder och brukar lägga en autoförbättring på de flesta bilderna. Det är bara enstaka jag jobbar vidare med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s