Mera tankar om Apple eventet

Härom dagen skrev jag ner några snabba tankar om Apple eventet den 16:e och här kommer en lite mer djupgående fortsättningen där jag tänkt lite till.


Apple invite

Inför eventet skrev jag vad jag trodde skulle komma och inte komma och jag är nöjd med det även i efterhand.

Jag tror det kommer bli en ganska tråkig presentation med få överraskningar, men jag hoppas att jag har fel.

Enligt min mening hade jag helt rätt här, det var en tråkig presentation med få överraskningar. Och de överraskningar som blev var av negativ karaktär.

Presentationen börjar med att Tim snackar lite siffror och Apple retail som han inte hann på förra eventet. Efter det kommer Phil upp och presenterar nya iPad Air och iPad mini. Båda kommer att ha Touch ID och 2GB minne i övrigt är det inga speciella nyheter. Han går sen över till att prata om iMac och visar upp en ny iMac 27" med Retina skärm eller 4k upplösning. De nuvarande modellerna av iMac finns kvar och han nämner även Macbook Pro Retina som båda får mindre prestanda förbättringar. Sist ut är Craig som visar Yosemite och några coola nya funktioner, Yosemite kommer att släppas den 27 oktober.

Tycker jag sammanfattade det ganska bra i förväg. Några små missar med att jag blandade in bärbara datorer vilket aldrig har presenterats samtidigt som iMac, iPad mini fick inte den kärlek jag hoppades och datumet för lansering av Yosemite var fel. Sen hade jag fel ordning på framförandet där Craig var först ut och inte sist. Annars stämde det fint att han visade samma saker som redan presenterats på WWDC. För mig är det också tråkigt att iPad mini nu klassas som ett andra val och iPad Air 2 är det man borde välja. Jag älskar min iPad mini men ser ingen anledning till att uppdatera för att få Touch ID. Och som jag skrivit tidigare så är det rent ut sagt pinsamt att de behåller den första iPad mini. Den funkar knappt med iOS 8 och nu när den forsätter vara en aktuell produkt betyder det att den även ska kunna köra iOS 9. Jag tror att customer satisfaction kommer sjunka ganska rejält på den modellen. Det också svårt att se vilka som ska köpa den, i Sverige ser jag ingen som väljer den när de kan få den mycket bättre iPad mini 2 med Retina skärm för 500 kr mer. Att de dessutom envisas med att behålla 16GB på iPad och hoppa över 32GB är för mig en gåta.

På dator fronten blandade Apple högt och lågt med att först släppa en knappt uppdaterad mini för att sen bränna av en grym iMac med 5k Retina skärm. Jag hade inte räknat med att de skulle uppdatera Mac mini, och det är ju tveksamt om denna förändring kan räknas. Den blygsamma uppdateringen, det lägre priset samt att server modellen försvann tolkar jag som att de fasar ut minin ur sortimentet. Sen måste de sparka hen som namnger produkterna för det är igen vidare schvung i det längre. Det började redan med fjärde generationens iPad som fick heta iPad med Retina skärm, trots att modellen innan också hade haft det. Många jag pratade med då trodde ju att bara den hade Retina och det blev ännu mer förvirrande när de behöll den och släppte iPad Air. Då undrade folk varför den nya iPad Air inte hade Retina men den gamla hade det. Och namnet iMac 5k med Retina skärm är enligt mig ett extremt tråkigt namn. Det hade räckt med iMac Retina eller iMac 5k men att ta med båda blir för mycket.

Tim avslutar med att berätta hur fantastiska line-up de har med datorer, operativsystem och iOS-enheter.

Jag satt och smålog lite i soffan när Tim stolt visade upp deras amazing line-up och använde nästan exakt de orden jag hade föreställt mig.

Jag tror inte vi får se en uppdatering av Thunderbolt skärmarna utan detta sker vi ett senare tillfälle. Det kommer inte heller presenteras någon ny Apple TV. MacBook Air kommer inte uppdateras eller nämnas……..

Inga konstigheter här heller eftersom vi inte såg röken av eller ens hörde något av detta nämnas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s