Mina tankar om Watch

watch

Två veckor efter Apples event och när den värsta stormen med iPhone 6 och iOS 8 har lagt sig lyckas jag äntligen samla mina tankar om Watch. Det var en ganska färglös presentation som lämnade mycket frågor och mer att önska.

Klocka

Jag tycker att Watch är en snygg och väldesignad produkt där det lagts mycket tid på att få den att se ut som en klocka. Den digitalakronan är ett tecken på det men jag upplever också att den är lite svårnavigerad. Apple spretade lite i presentationen och ena stunden hade man utvecklat kronan för att inte täcka skärmen när du navigerar men i nästa stund är det precis de dem gör. Känns också som det snabbt blir plottrigt och svårt att hitta på hemskärmen med alla appar även om de grupperas i områden. Eftersom det inte finns någon text på hemskärmen så krävs det att utvecklarna har en tydlig ikon som användaren direkt känner igen. Undrar hur det blir med kontakterna när produkten kommer ut i verkligheten och man inte bara kan välja vänner med namn på fyra bokstäver. Ska bli intressant att se hur Apple löser det, om de väljer att scrolla texten eller tona ut den. Möjligheten att byta armband är bra och gillar även att de har flera olika modeller och prisklasser. Hoppas dock att de pressar priset ytterligare eller kör med samma växlingskurs som iPad 1. Priset som nämndes var $349 och det vore bra om det motsvarade 2995 kr. Det nämndes aldrig vilken av modellerna som var den billigaste men jag tror att det är Sport eftersom den inte har safirglas utan samma glas som nya iPhone 6. Och vad jag hört så repas alltid klockor som inte har safirglas.

Smartklocka

När det gäller de smarta funktionerna är jag inte så imponerad. Den klarar det grundläggande men det var inget som riktigt lämnade något stort avtryck. Det som gör mig tveksam är de smarta funktionerna för att kommunicera med klockan via Siri eller när den förstår sammanhanget och ger svarsalternativ. Anledningen till det är att jag vet att det kommer ta lång tid innan samma funktionalitet finns på svenska. På grund av den korta batteritiden 2tror jag man valde att inte ha sömnanalys eftersom den alltid kommer laddas på natten. Många av de funktioner som visade kändes mer som ett proof of concept än något du faktisk har användning för i verkliga livet. Det är också mycket som är oklart i nuläget, men man kanske inte ska förvänta sig annat av en produkt som inte är klar än.

Sammanfattning

Apples hetaste produkt på förhand lämnar ett ljummet intryck och det gör även själva presentationen. Jag tycker de skulle lagt mer tid på att förmedla en känsla, än att ha nördiga utvecklar på scenen som rabblar funktioner. Eftersom det är så mycket som är oklart idag så kunde de dragit ner på information om funktioner och lämnat oss med en skön känsla och längtan. På grund av det stora beroendet av Siri tvivlar jag på att vi får se första versionen av Watch i Sverige. Det ser ju ut som Siri på svenska tar sin tid och historisk så har Apple bara introduceras stora förändringar på Siri när en helt ny version av iOS släpps. Om det mönstret fortsätter kommer vi ha Siri tidigast om ett år med iOS 9. Jag tror att det blir precis som med både iPhone och iPad där de första versionerna släpptes bara i enstaka länder. Det gör också att de inte behöver ha en lika hög produktion i början. Med tanke på priset och de funktioner Watch har är jag i nuläget inte intresserad av att köpa en. Däremot vet jag också att man inte kan räkna ut Apple så tidigt i utvecklingen av en helt ny produkt. Jag tror att det är början på en ny fantastisk resa där det riktigt stora genombrottet kommer att ske på version 3 eller 4.


  1. iPad Air Wi-Fi 32GB och den enklaste Mac Mini kostar båda $599 i USA. Men iPad säljs för 5295 kr och minin kostar 5695 kr. 
  2. Det nämndes ingen direkt siffra men hintades om att den måste laddas på natten. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s