Introduktion till Textexpander touch

textexpander

En app som jag använder varje dag är Textexpander touch. Den fungerar så att man sparar remsor med text som utökar sig med hjälp av en förkortning. Remsan kan vara ett längre textstycke, en signatur eller en adress. Tidigare fungerade Textexpander bara i de appar som hade inbyggt stöd för det. Men allt ändrades i iOS 8 genom stödet för tredjeparts tangentbord.

Installera och aktivera tangentbordet

Efter att du har installerat appen så kan du aktivera deras tangentbord och genom det få fullt stöd för textexpander i iOS. För att aktivera tangentbordet går du till Inställningar -> Allmänt -> Tangentbord -> Tangentbord -> Lägg till tangentbord Välj TE och språk, tyvärr finns det inte stöd för svenska utan bara Engelska, Tyska, Franska, Spanska och Italienska. När du lagt till tangentbordet och valt språk behöver du gå in på det tangentbordet i listan och välja Tillåt full åtkomst, annars ser du tangentbordet men kan inte utöka remsor. Här är en kort film av David Sparks om hur tangentbordet funkar i iOS 8.

Skapa remsor

När du öppnar appen efter installation så är den indelad i två områden, grupper och anteckningar. I grupper sparar du dina förkortningar och remsor som kan sorteras i olika grupper och i anteckningar kan du skriva och testa dina förkortningar. Jag började med att ändra i de förinstallerade förkortningarna och lägga in min egen information, jag använder ttel för mitt mobilnummer, aadr för min adress och mmail för min primära mailadress. Jag har också skapat två mailsignaturer, en på svenska och en på engelska. När du skapar egna så skriver du förkortningen i översta fältet och vad remsan ska innehålla i fältet under. Du kan använda dig av flera rader vilket jag gjort i min adress eller skapa formaterad text med olika typsnitt och färg.

Grupper och anteckningar

Datum och tid

Det finns inbyggda funktioner för datum och tid. Jag använder t. ex ddate för att få dagens datum som jag valt att formatera följande 2014-09-21 och ttime för att få klockslaget 12:27:16. Väldigt bra för att datera anteckningar eller när jag namnger filer. Men du kan också göra beräkningar för datum och tid. Säg att du ska referera till ett datum tre veckor efter idag, då skapar du en förkortning treveckor och lägger först till hur mycket du vill ändra datum i detta fallet 21 dagar %@+21D och sen hur du vill formatera datumet %Y-%m-%d. När jag utökar den så blir det 2014-10-12. Du kan både lägga till och dra bort tid. För att få fram menyn för datum och tid håller du inne i fältet för innehåll och sen insert 1, samma teknik som kopiera/klistra in.

Datum och tid

Avancerade remsor

I menyn för datum tid finns det också en del andra godsaker. Du kan välja att klistra in det som finns i urklippet, vart du vill att markören ska hamna efter utökningen, eller lägga in en förkortning inuti en annan remsa. Jag använder det när jag sammanfattar dagen och överst har jag en förkortning för datum och under några frågor jag svarar på varje dag. När jag utökar remsan så utökas samtidigt förkortningen inuti. Kan också användas för att ta anteckningar vid möten eller utvecklingssamtal. Jag har sparat det bästa till sist och det är att du kan spara fält eller textrutor som du fyller i samtidigt som remsan utökas, det finns också stöd för att skapa en meny med förvalda alternativ. Väldigt smidigt om du svarar på mycket mail och använder dig av samma mall varje gång. David Sparks har även gjort denna video som visar funktionerna i appen, den är från en tidigare version men allt fungerar i den senaste versionen.

Synkronisering

Textexpander touch är en universell app och om du har flera enheter kan du synkronisera dina remsor via Dropbox. Det finns också en version för Mac OS.
Mac versionen finns på hemsidan till Smile Software, där du också kan ladda ner en testversion.

Namn Typ Pris
Textexpaner Touch Universell 38 kr


  1. På iPhone måste du välja pilen till höger innan du ser alternativet för insert. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s