Att tänka på innan du uppdaterar till iOS 8

knappen

Nu sitter de flesta och väntar på att Apple ska trycka på knappen för att distribuera ut iOS 8 och det brukar hända vid 19 svensk tid. Jag misstänker att de flesta är väldigt peppade men det är inte bara bra saker som händer när du uppdaterar. Många gör misstaget att uppdatera direkt och märker först efteråt att allt inte fungerar som det ska 1 , så det finns anledningar att vänta lite.

Backup

Innan du gör en stor uppdatering ska du göra en backup på enheten och jag rekommenderar att du gör det både till dator och iCloud. Bästa sättet att uppdatera är att göra det via datorn och återställa enheten först och sen installera en ren version av iOS, och efter det återställa från säkerhetskopia. Det går att göra en ren installation utan dator men tar längre tid och krävde fler steg. Har du en äldre enhet som iPhone 4s och iPad 2 så ska du vänta och se vad andra tycker. Dessa enheter har stöd för iOS 8 men det är stor risk att de kommer gå långsammare och inte fungera optimalt 2.

Appar

Det är inte ovanligt att det tar lite tid innan apparna du använder uppdateras för att stödja senaste versionen av iOS. Har du appar som uppdateras sällan så kan det bli så illa att de slutar fungera eller kraschar ofta. Så kolla dina om dina måste appar har stöd för iOS 8 innan du uppgraderar.

iCloud Drive

Trots att det är en av de bästa funktionerna i iOS 8 så är det en riktig luring. När du uppgraderar så kommer du att få en fråga om du vill aktivera iCloud Drive, vänta med det om du har flera enheter. iCloud Drive fungerar bara på enheter med iOS 8 eller Yosemite (som inte har lanserats ännu). När du väl aktiverar iCloud Drive så finns det ingen återvändo och det som ligger på enheter utan iOS 8 eller Yosemite kommer inte att kunna komma åt informationen. Om du t.ex använder dig av bildström och aktiverar iCloud Drive på iPhone så kommer inte bilderna att dyka upp på din dator med Mavericks eller din iPad med iOS 7.

Svårt att installera

Det är väldigt många som installerar direkt när det kommer och det är då svårt att hämta uppdateringen. Det kan också bli så att det avbryts under installation när den försöker kommunicera med Apple. Har du riktigt mycket otur så kan du inte använda telefonen förrän det lugnat sig.

Vänta på reaktionerna

Eftersom så många installerar uppdateringen så kommer det att finnas massa av information imorgon om hur det gick och hur det fungerade. Vänta till imorgon och prata med dina vänner, kollegor eller kolla på nätet vad folk har haft för problem eller om allt gick smärtfritt. Då har du en bättre möjlighet att värdera om det är värt det i nuläget eller om du ska vänta lite till.

Om du ångrar dig

Det brukar komma upp guider på hur du nedgraderar till versionen innan. Det är oftast ganska krångligt och måste göras snarast. När Apple ser att det flyter på med iOS 8 så slutar de signera iOS 7 och det går inte att installera det länge3. Du måste också ha en säkerhetskopia från iOS 7 eftersom säkerhetskopiera inte är bakåtkompatibla. Så är du minsta osäker så är rådet att inte installera ikväll utan avvakta.

Photo Credit: Pulpolux !!! via Compfight cc


  1. Jag gör detta varje år och lär mig aldrig men jag hoppas att jag kan hjälpa någon annan från att få samma problem.  
  2. Detta var ett stort problem med iOS 7 och iPhone 4. Telefonen blev långsam började lagga och när du skrev så dröjde det lite innan tecknen visades.  
  3. Det kommer att fortsätta fungera på de enheter som har det installerat men kommer inte fungera med ny installation.  

En reaktion till “Att tänka på innan du uppdaterar till iOS 8

  1. Samma här. Helt fantastiskt jävla otroligt inkometenta ett av värdens största företag kan vara som inte kan göra att en sån fundamental grej som att skicka över bilden från ios-enheter till datorn kan fungera!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s