Nyheterna i iOS 8

iOS 8

Imorgon smäller det och jag skrev igår om funktioner som inte kommer till lanseringen. Jag tänkte därför idag skriva om nyheterna i iOS 8 som faktiskt kommer. Det är mina högst personliga tankar och det finns säkert fler nyheter som jag har missat men det är dessa jag har hittat genom att använda iOS 8. Nyheterna finns i stora drag på Apples hemsida men det är först när jag använt det som jag hittat de små detaljerna som är nya.

Meddelanden

Det är nu möjligt att svara på meddelanden direkt från låsskärmen och behöver du inte svara kan du ta bort det från låsskärmen och då markeras det som läst på alla dina enheter. Du kan också svara genom att dra ner banderollen som visas när du får nytt meddelande. Byter du notisstil till notiser så kan du svara från notisbubblan och till skillnad från banderollen så försvinner inte den efter ett tag när enheten är upplåst. Det påminner lite om BiteSMS som ett tag var en av de vanligaste anledningarna till att jailbreaka. Jag upplever också att synkroniseringen av meddelanden har blivit bättre, men det gäller även mina iOS 7 enheter så det har inte bara med iOS 8 att göra.

Meddelande

Kartor.

Mitt största problem med Apples kartor har varit att jag inte kan byta färdmedel efter jag har sökt en färdbeskrivning 1, i iOS 8 är det fixat och jag kan enkelt byta mellan bil och gång. En annan nyhet är en ny flik som heter appar och den visar appar som är relaterade till platsen du ska till. När du söker på en plats och knackar för information så finns en lista med appar med på den listan också.

Kamera

Förutom att underlätta bildhanteringen med iCloud Photo Library och gjort det enklare att fixa sina bilder. Både genom att förbättra de inbyggda kontrollerna eller via extensions. Så har även kameran fått lite nya funktioner. Jag använder inte tidsförskjutning (time-lapse) så mycket, men har däremot blivit en flitig användare av manuell exponering. Genom att knacka på skärmen och sen dra upp och ner så ändras exponeringen, är det stora kontraster i ljus så aktiveras HDR automatiskt. Tänk bara på att skärpan ställs på det stället du knackar på skärmen, det gör att det är möjligt att knacka för skärpan och sen dra upp eller ner för att få rätt exponering.

AppStore

AppStore har fått sig en liten uppdatering. Nu finns det Trendsökningar som visar de vanligaste sökningarna och i sökresultatet på iPhone så scrollar du neråt istället för åt sidan som tidigare. Du ser också två bilder från varje app istället för en. Jag tycker också att sökresultaten har blivit bättre, men tyvärr så ser jag inga relaterade sökningar 2.

fullskärm safari

Safari

Safari på iPad har fått samma funktions om finns på Mac där du kan få en överblick över sidor som är öppna genom att zooma ut. Privat surfning har också ändrats och numera startas en separat session som inte påverkar ditt andra surfande. Det finns också ett nytt helskärmsläge som aktiveras automatisk när du scrolla på sidan.

översikt flikar

Extensions och tangentbord

Jag har redan hunnit skriva några gånger om extensions till iOS 8 och det är för mig den enskilt största nyheten. Jag har nämligen haft möjlighet att betatesta 1Password och det är så fantastiskt grymt att komma åt inloggningarna direkt i safari. Att det också finns stöd för touch-id är rikitgt bra och det är först nu jag saknar det på min iPad mini. Jag skrev igår att Pocket kommer uppdateras med extension och har tidigare visat Camera+ 6 och att Dispatch kommer ha stöd för 1Password extension. Att det går att installera tredje parts tangentbord är också en välkommen nyhet och för mig innebär det att jag har tillgång till mina textexpander snippets överallt i iOS.

Övrigt

Siri kommer inte men det finns stöd för diktering på svenska, du aktiverar Siri och då dyker det upp en liten mikrofon på tangentbordet. Knacka på mikrofonen och prata, knacka sen på klar och texten skrivs ut. Smidigt sätt att skicka meddelanden när du kör bil. På tal om Siri så trots att hon inte förstår svenska hittar hon restauranger i närheten, det känns i alla fall som ett steg i rätt riktning med Siri på svenska. Apple har bytt så vädret numera kommer från Weather Channel istället för Yahoo. I iOS 8 finns det en huvudknapp för att stänga av alla notiser från en app, istället för som tidigare där det var flera knappar för att stänga. Jag gillar också att jag kan se batterianvändning på appnivå både senaste 24 timmarna och 7 dagarna. Det går också att se dataförbrukning för varje app och enkelt stänga av mobildata för vissa appar.

Skriv gärna egna tankar och saker ni hittar antingen i kommentarerna, kontakta mig på twitter eller via mail.


  1. Jag har ingen bil och när jag söker en färdbeskrivning så är bil förvalt och jag måste göra en ny sökning och ändra till gång innan jag knackar på hitta.  
  2. Det har rapporterats att man i andra länder får upp en rad under sökrutan med relaterade sökningar.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s