Introduktion till Markdown

Markdown

Jag skriver alla mina inlägg i Markdown och tycker det är riktigt smidigt och vill gärna dela med mig av hur det fungerar. Så här kommer en beskrivning av vad Markdown är och hur du kommer igång med det.

Historia

Markdown skapades 2004 av John Gruber och är en syntax för formatering av ren text, det är också en mjukvara för att konvertera texten till giltigt HTML. Det skapades för att lättare kunna skriva och läsa det man skrev för publicering på internet. Tanken med Markdown är att texten ska vara så läsbar som möjligt utan att behöva konvertera den, tillskillnad från HTML som är svår att läsa utan att förhandsvisa (konvertera) i en webbläsare. Det har hänt mycket sen dess och Markdown har blivit populärt framförallt bland teknik-bloggare, men har på senare år även spridit sig till andra användningsområden. Och i samband med spridningen har ett flertal program och appar kommit med stöd för Markdown vilket innebär att dom har mjukvaran för konvertering inbyggt. Det finns till och med appar som “live-konverterar” när du skriver, bl.a Byword och iA Writer. När iPhone och iPad slog igenom betydde det är stort steg fram för Markdown. Eftersom Markdown bygger på ren text så är filerna små att synkronisera och kräver ingen direkt processorkraft av enheten du använder. Och som vi alla vet så var inte iPad 1 eller iPhone 3G några fartmonster och på den tiden var mobildatan dyr och hade ingen vidare hastighet. Så i dagsläget finns det mycket fler appar som stödjer Markdown för iOS än för någon annan platform.

Syntax

Nu när du vet bakgrunden så tänkte jag visa lite syntax och visa hur det blir vid konvertering till HTML.

Det som jag lärde mig först var att göra kursiv eller fet och det gör du genom att omringa ordet med en eller två *.

*kursiv* = <em>kursiv</em>
**fet** = <strong>fet</strong>

Nästa steg för mig var rubriker och där finns det lite olika sätt att göra, jag kommer bara visa det sätt jag använder och tycker är lättast. I HTML finns det sex nivåer av rubriker som använder taggen <h1> till <h6>. I markdown gör du lika många # som du vill ha nivå på rubriken och sen ett mellanslag.

### Rubrik 3 = <h3>Rubrik 3</h3>
###### Rubrik 6 = <h6>Rubrik 6</h6>

Det är också möjligt att skapa länkar och infoga bilder och syntaxen för dom är liknande. Det finns två typer av länkar inline och referens. Inline länkar kommer löpande i texten medan referens länkar samlas på slutet av dokumentet med en referens till vart i texten länken är. Båda sätten skapar samma HTML kod. Jag visar nedan en inline länk och bildlänk.

[crafty](http://www.crafty.se) = <a href="http://www.crafty.se">crafty</a>

![Beats](http://www.crafty.se/wp-content/uploads/2014/05/20140509-061224.jpg) = <img src="http://www.crafty.se/wp-content/uploads/2014/05/20140509-061224.jpg" alt="Beats">

Det enda som skiljer mellan att skapa en länk till en sida eller länk till bild är utropstecknet innan.

Avslutning

Detta är bara början på vad du kan göra med Markdown, men det täcker majoriteten av det som jag gör med Markdown. Är det så att du tycker det låter intressant men inte skriver för webb så har dom flesta program även stöd för att exportera till rik text eller PDF. Vill du ha en djupgående genomgång av syntax, program och hur andra använder Markdown rekommenderar jag Markdown a MacSparky Field Guide som finns i iBooks Store. Vill du att jag skriver mer om det eller har frågor är det bara att ta kontakt via mail eller kommentersfältet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s